Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Maailmanpyörässä-lastenrunokirja tarjoaa hienoa ajattelun virittelyä

Julkaistu 10.02.2022

Tiistaina 15.2. ilmestyy monenlaisten elämänkysymysten äärelle ihastuttavalla tavalla johdattava lastenrunokokoelma Maailmanpyörässä. Kirjaan on koottu Kustannusosakeyhtiö Teoksen ja kirkon yhdessä järjestämän lastenrunokilpailun voittajat ja parhaimmisto.

Teoksen kustannustoimittaja Matias Kuokkasen mukaan lähtökohtana oli tarjota monitahoinen näkymä lastenrunoudesta ja sen mahdollisuuksista, kuitenkin niin, että kokoelma olisi yhtenäinen.

”Toivomme, että kirja tarjoaa kielellistä leikittelyä, ajatusten virittelyä ja tarttumapintoja monenikäisille ja -taustaisille lapsille. On myös kivaa, että erilaisuus sijaitsee runoissa eri suunnissa: yhden runon vieras on toisen runon tuttu. Runous on syytä muistaa tärkeänä osana lasten lukemista, ja toivottavasti sen yhteys leikkiin ei unohdu aikuisenakaan!”

Sanoja oman ajattelun kehittämiseksi

Idea kirjasta syntyi, kun Kirkkohallituksen varhaiskasvatuksen asiantuntija Ilkka Tahvanainen huomasi, että suomenkielisestä lastenrunoudesta ei helpolla löydy sisältöjä ja tekstejä, jotka innostaisivat lasta tutkimaan katsomuksia ja kulttuureja, esittämään uusia elämänkysymyksiä.

”Ikään kuin tämä aihepiiri olisi kokonaan jäänyt huomaamatta. Jäin miettimään, milloin viimeksi olen lukenut lastenrunon, jossa esiintyy sana kipa, kirkko, Koraani, ikoni tai Buddha. Pohjimmiltaan kyse on siis lasten oikeudesta päästä merkityksellisten tekstien äärelle ja saada sanoja oman ajattelun kehittämiseksi.”

Maailmanpyörässä-runokilpailun tuomaristoon kuuluivat kirjailijat Silja Järventausta ja Tomi Kontio, Kulttuuri- ja uskontofoorumi Fokus ry:n toiminnanjohtaja Marja Laine, Ilkka Tahvanainen ja Matias Kuokkanen. Raati löysi tekstejä, jotka antavat lapselle tilaa, mutta myös mahdollisuuksia peilata omia katsomusajatuksiaan. 

”Parhaimmillaan tämä saattaa vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tuottaa vihapuheelle vaihtoehtoja. Ehkä aikuiset vähitellen huomaavat, että lapsilla on paljon ajatuksia, piilossa ja syvällä olevia, jotka käsittelevät ihmisenä olemista ja ihmisen osaa maailmankaikkeudessa”, Ilkka Tahvanainen kuvailee.

Runot ovat ihastuttaneet jo laajasti

Vuonna 2021 järjestetyn lastenrunokilpailun voitti Anni Tanskanen, toiseksi sijoittui Kaisa Raittila ja kolmanneksi Riikka Uljas-Bärman. Lasten suosikki kisassa oli Heikki Niska. Tuomaristo valitsi kilpailuun lähetetyistä 749 tekstistä mukaan 35 runoa. Kirjan on toimittanut Ilkka Tahvanainen ja kuvittanut Marjo Nygård.

Ilkka Tahvanainen kertoo, että tekstejä on luettu jo useissa koulutustapahtumissa ja ne ovat ihastuttaneet laajasti.

”Odotan innolla, mitä kaikkea perheissä, kerhoissa, päiväkodeissa ja erilaisissa kasvuympäristöissä alkaa tapahtua. Niin kiva olisi kuulla lasten ajatukset tai nähdä hämmästyneet ilmeet, ällistymisen tunteet, kun kohtaa sellaista, mitä ei ennen ole pohtinut.”

Kuuntele tai lue Maailmanpyörässä-runoja

Lisätietoja: Ilkka Tahvanainen, varhaiskasvatuksen asiantuntija, p. 050 369 1007 ilkka.tahvanainen@evl.fi 

Haastattelupyynnöt:  Hannele Jyrkkä, tiedotuspäällikkö, Teos, p. 050 3222 287 hannele.jyrkka@teos.fi