Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Pohjoismaisten luterilaisten kasteprojekti laati suositukset kirkoille

Julkaistu 27.01.2022

Kasteiden osuus syntyneistä vähenee kaikissa Pohjoismaissa. Esimerkiksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäseniksi kastettiin vielä vuonna 2000 peräti 88,7 % vastasyntyneistä, mutta vuonna 2019 enää vain 62,2 %. Vuonna 2020 kastettujen osuus oli vieläkin matalampi, koska koronapandemia on aiheuttanut kastetoimitusten siirtämisiä.

Yhteinen haaste toi pohjoismaiset kansankirkot yhteen kastetta koskevassa ”Baptism in Times of Change” -projektissa, jossa on tutkittu kasteeseen liittyviä kysymyksiä esimerkiksi järjestämällä webinaareja. Vuosina 2020–2022 järjestetyllä projektilla on ollut yhteys myös Luterilaiseen maailmanliittoon.

Suomesta tutkimusryhmään ovat osallistuneet johtava asiantuntija, dosentti Jyri Komulainen (Kirkon tutkimus ja koulutus) ja projektin koordinaatioryhmän johtaja Jarmo Kokkonen (Kirkon kasvatus ja perheasiat).

Projekti järjesti 19.–20.1.2022 konsultaation, joka koronatilanteen takia toteutettiin verkossa. Tuloksena kirkoille julkaistiin kasteen suositukset.

Sekä alkuperäiset englanninkieliset suositukset että suositusten suomennos ovat uutisen liitteenä.

Lisätiedot:
johtava asiantuntija Jyri Komulainen, Kirkon tutkimus ja koulutus -yksikkö, jyri.komulainen@evl.fi, p, 040 1425 189

Kirkon tutkimuksen blogikirjoitus 26.1.2022: Kasteiden laskusuhdanne haastaa pohjoismaisia kansankirkkoja uusiin avauksiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kasteprojektin englanninkieliset sivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Uutisen liitteet