Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Häkkinen: Yhteinen vastuu toinen toisistamme ja heikoimmista on tie eteenpäin

Julkaistu 06.12.2021

Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen saarnasi tänään itsenäisyyspäivän ekumeenisessa juhlajumalanpalveluksessa, joka televisioitiin ja radioitiin suorana Ylen TV1 ja Yle Radio 1 -kanavilla Helsingin tuomiokirkosta.

Saarnassaan piispa Häkkinen totesi, että muistot 80 vuotta sitten sodan keskellä eläneestä Suomesta ovat läsnä nykyajassa: ”Monien perheraamattujen ja kirjeiden välissä on talletettuna muistoja kansamme vaikeista vaiheista. Ne muistot ovat osa meitä ja tätä päivää.” Piispa pohti, muistammeko olla kiitollisia siitä, että saamme asua turvallisessa ja itsenäisessä Suomessa. 

”Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija, ja joka tahtoo tulla teidän joukossanne ensimmäiseksi, se olkoon toisten orja.” (Matt. 20:25–28). Päivän saarnatekstiin viitaten piispa kysyi, olemmeko me tämän ajan suomalaiset valmiit palvelemaan ja tarpeen tullen jopa uhrautumaan toistemme hyväksi: ”Vaikeaksi Jeesuksen sanojen kuulemisen tekee se, että me elämme tänään niin minäkeskeistä aikaa. Se näkyy eri elämänalueilla niin omassa yhteiskunnassamme kuin koko maailmassa.”

Piispa totesi koronapandemian opettaneen suomalaisille elämän haurautta ja arvaamattomuutta: ”Huoli hauraista lähimmäisistä ja vanhuksista jatkuu. Terveydenhuollon henkilöstö työskentelee voimiensa rajoilla. Suhtautuminen rokotuksiin jakaa ihmisiä. Niitä tarkastellaan usein vain yksilön oikeuksien näkökulmasta ja sivuutetaan muiden ihmisten, koko yhteisön paras. Yhteinen vastuu toinen toisistamme ja erityisesti heikoimmista on tie eteenpäin.”

Piispa muistutti myös, että Lotta Svärd -järjestö perustettiin 100 vuotta sitten. Piispa kiitti saarnassaan niitä naisia ja miehiä, joiden valmiutta puolustaa Suomen itsenäisyyttä tarvittiin sotavuosina. 

Piispa päätti saarnansa kehottamalla pohtimaan Jeesuksen opetusta siitä, että oman edun tavoittelu kannata korvata muiden palvelemisella: ”Hän on antanut henkensä meidänkin syntiemme sovitukseksi. Armahdettuina, syntinsä anteeksi saaneina, näkökulma elämään muuttuu. Silloin näemme lähimmäisen ja ymmärrämme yhteisen hyvän.”

Koko saarna on tiedotteen liitteenä ja luettavissa myös piispa Häkkisen kotisivulta.

Uutisen liitteet