Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon yhteiskuntapäivät 23.–25.9.2021 Kansalaisvaikuttamisen ja politiikan asiantuntijat haastavat kirkkoa: Miten kirkko vahvistaa katveessa olevaa yksilöä tai yhteisöä?

Julkaistu 13.09.2021

 

Kirkon yhteiskuntapäivät järjestetään virtuaalisesti 23.–25.9.2021. Ne lähetetään Helsingin Malmilta. Päivien teemana on osallisuus ja osattomuus. Maaseudun taajamassa, kasvukeskuksen lähiössä ja pikkukaupungissa on yhteinen tunne siitä, että vallan keskus on kaukana. Millainen yhteiskunnallinen toimija kirkko on? 

Paleface: “Meidän on mentävä sinne, missä jengi elää ja hengitettävä sitä samaa ilmaa!” 

Rap-artisti Palefacen tuottama lyhytelokuva, “Malmin ääni,” avaa Kirkon yhteiskuntapäivät perjantaina 24.9. Paleface kulki kesän 2021 kuulemassa koillishelsinkiläisten ihmisten tarinoita, yhteisiä huolenaiheita ja toiveita.   

Avajaiskeskustelussa mukana ovat myös työttömien järjestön perustanut kansalaisvaikuttaja Jaana Saikkonen, diakonian kehittäjä Veera Wallenius ja toimittaja Hanna Paavilainen 

Heikki Hiilamo: “Eniten huolestuneita voitaisiin olla heistä, jotka eivät leipäjonoissa käy.” 

“Leipäjonoja ei pidä yrittää purkaa,” sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo väittää. Tarvitseeko köyhä kirkkoa vai kirkko köyhiä? Ruoka-avun, toimeentulon ja vallan kysymysten äärellä Hiilamon kanssa ovat keskustelemassa ruoka-avun uudistaja Hanna Kuisma ja diakoniajohtaja Elina Leppihalme Malmin seurakunnasta. Keskustelua vetää toimittaja Salla Ranta. 

Murtuma – kirkko kutsuu yhteiskunnalliseen keskusteluun 

Murtuma on kohta, jossa on tärkeää pysähtyä suunnan tarkistamiseksi. Murtuma-keskusteluissa kirkon edustajat kutsuvat mukaan keskustelijoita yhteiskunnan eri kulmilta. Tavoitteena on rohkaista rakentamaan yhteiskuntaa ja tulevaisuutta.  

Yhteiskuntapäivien Murtuma-keskustelu käydään lauantaina 25.9. klo 13 alkaen. Arkkipiispa Tapio Luoman ja Yle Radio1:n Horisontti-ohjelman toimittaja HiIkka Nevalan vetämässä Murtuma-keskustelussa pohditaan, miten kirkko käytännössä voi pitää heikoimpien puolta. Niin ikään pohditaan myös kirkon omaa osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. 

Keskustelemassa ovat pastori, entinen kansanedustaja Kirsi Ojansuu-Kaunisto, kehitystalouden asiantuntija Niko Humalisto ja politiikan tutkija Hanna Wass. 

Lisäksi Yhteiskuntapäivien etkoilla 23.9. Erätauko-säätiön toimitusjohtaja Laura Arikka johdattelee yhdenvertaiseen keskusteluun, ja osallistujat pääsevät kokeilemaan Erätauko-menetelmää. 

Lisätietoja:  
asiantuntija Minna Rikkinen, Kirkkohallitus, p. 040 688 1622, minna.rikkinen@evl.fi
Päivien koko ohjelma ja osallistumisinfoLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Median ilmoittautuminen 22.9. mennessä: arja.kunnala@evl.fi