Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uusi julkaisu avaa kristinuskon ja juutalaisuuden kohtaamisen historiaa ja nykypäivää

Julkaistu 19.08.2021

Viime vuosien yhteiskunnallinen polarisoitumiskehitys luo yhä enemmän tarvetta rakentavaan dialogiin myös uskontojen kesken. Tuore julkaisu paneutuu kahden sisaruskonnon, juutalaisuuden ja kristinuskon vuoropuheluun. Artikkelikokoelman kirjoittajat luovat asiantuntemuksellaan monipuolisen kuvan aiheesta niin akateemisesti kuin käytännön elämänkin suhteen.  

”Dialogi on ymmärryksen lisääntymistä ja yhteiselon mahdollistamista, ei niinkään omastaan luopumista. Juutalais-kristillisessä dialogissa olemme edenneet toistemme hyväksymisestä nykyiseen yhteisymmärrykseen”, kirjoittaa Yaron Nadbornik, Helsingin juutalaisen seurakunnan puheenjohtaja, tuoreessa artikkelikokoelmassa.

Kipeästä historiasta rakentavaan dialogiin

Kirkko ja juutalaisuus. Taustatietoa ja lähtökohtia kohtaamiselle ja yhteistyölle -julkaisu paneutuu siis juutalaisuuden ja kristinuskon kipeään historiaan ja vuoropuheluun, joka on kehittynyt viime vuosikymmeninä myönteisesti, sekä dialogin teologiaan. Se avaa tutkimuksellista tietoa Raamatun juutalaisesta taustasta ja ehdottaa, kuinka seurakunnassa kannattaisi opettaa juutalaisuudesta. Lisäksi käsitellään muun muassa Suomen juutalaisten kokemuksia antisemitismistä, kysymystä Israelista teologisessa keskustelussa, Suomessa vallinnutta vahvaa Israel-ystävyyttä sekä juutalaislähetystä.

”Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on vuodesta 1977 lähtien toiminut Kirkko ja juutalaisuus -työryhmä. Työryhmän uusin julkaisu on hyvä johdanto sille, että voimme vahvistaa kristinuskon ja juutalaisuuden dialogisen kohtaamisen edellytyksiä. Se tarjoaa taustaa juutalaisuuden ja kristinuskon välisen suhteen haasteiden rakentavaan käsittelyyn”, sanoo johtava asiantuntija Tomi Karttunen Kirkkohallituksesta.

Tampereen hiippakunnan piispa Matti Repo kirjoittaa puolestaan jälkisanoissaan: ”Siinä missä kirkon tuli antiikissa uskonnollisista syistä irrottautua juutalaisesta synagogasta, nykypäivänä sen on tullut oman uskonsa tähden irrottautua antisemitismistä ja hakea uudelleen yhteyttä niin juutalaiseen kansaan kuin juutalaiseen uskoon.”

Lataa tai tilaa julkaisu täältä

Lisätiedot:
Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, ekumenia ja teologia, tomi.karttunen@evl.fi, p. 050 594 1713 
Timo-Matti Haapiainen, asiantuntija, uskontojen kohtaaminen, timo-matti.haapiainen@evl.fi, p. 050 307 9726