Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa Luoma: Kristityn identiteetti on enemmän kuin “kristilliset arvot”

Julkaistu 03.08.2021

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi kirkolliskokouksen istunnon Turussa 3.8.2021. Avauspuheessaan hän käsitteli ihmisen identiteetin rakentumista.  

”Kuka minä olen? Huomaan, että tuo sama kysymys toistuu aina vain, uudestaan ja uudestaan, kun elämä kuljettaa uusiin paikkoihin ja uusien ihmisten luo. Oma minäkuva elää keskellä jatkuvaa muutosta ja pyrkii kaiken aikaa tarkentumaan uusien elämänvaiheiden myötä. Kasvava lapsi, nuori aikuinen, keski-ikään ehtinyt ja vanhuuden päiviin yltänyt koettavat nivoa kokemaansa ja oppimaansa siihen kokonaiskuvaan, joka heillä itsestään on. Minuuden rakentuminen on elinikäinen projekti”, arkkipiispa Luoma totesi.

Hänen mukaansa uskonto on monelle tärkeä identiteetin rakennuspuu ja vaikuttaa merkittävällä tavalla monen ihmisen elämään. Hän korosti, että uskontojen ja katsomusten vuoropuhelu on ensiarvoisen tärkeää.  

”Tutustuminen toisenlaiseen uskoon ja ajatteluun ei ole luopumista omasta uskosta ja tinkimistä omasta ajattelusta, vaan se antaa päinvastoin mahdollisuuden syventää ja vahvistaa niitä.”

Hän sanoi, että erilaisuuden kohtaamisen ja vuorovaikutuksen kysymykset eivät koske vain uskontojen ja katsomusten suhteita. Ne liittyvät laajasti ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja koko yhteiskunnan toimintakykyyn. ”Ollaan identiteettipolitiikan alueella.”   
 
Arkkipiispa pohti puheessaan, mistä kristityn identiteetti muodostuu. Hän sanoi, että usein kristilliseen identiteettiin yhdistetään niin sanotut kristilliset arvot. ”Niistä puhutaan kovin vaivattomasti, mutta vähemmän tulee vastaan täsmällisiä kuvauksia siitä, mitä niillä tarkoitetaan. Huomio kiinnittyy myös siihen, että kaikki arvot eivät näytä olevan samanlaisia kaikille kristityille.”

Hän korosti, ettei kristittyjä kuitenkaan ole kutsuttu ensi sijassa julistamaan ”kristillisiä arvoja” tai niihin perustuvia mielipiteitä.  
 
”Sen sijaan meidät on kutsuttu pitämään esillä evankeliumin ainutlaatuista viestiä pieniä, heikkoja ja syntisiä ihmisiä rakastavasta Jumalasta, joka haluaa pelastaa koko maailman.” 
 
“Kristityn identiteetti on sitä, että on Kristuksen oma”, arkkipiispa tiivisti puheensa sanoman. 
 
Arkkipiispa Luoman puhe kokonaisuudessaan on liitteenä.  

Kirkolliskokousviikon verkko-osoitteet: 
Kirkolliskokousviikon videoseuranta ja asiakirjat Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Kuvia kirkolliskokouksesta median vapaaseen käyttöön: Kirkon kuvapankki Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.

Kirkolliskokouksen viestintä: 
Tuula Putkinen, viestintäpäällikkö, p. 046 922 0232  
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, p. 050 529 8503 
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815 

Uutisen liitteet