Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Seurakuntien vapaaehtoistyöntekijät ovat sitoutuneita toimintaan

Julkaistu 16.06.2021

Nuorten innokkuus vapaaehtoistyötä kohtaan näkyi Vapaaehtoistyö Suomessa -tutkimuksessa, joka teetettiin maaliskuussa 2021. Sama näkyy, kun tuloksia vertaillaan seurakuntien vapaaehtoistyötä tekeviin. Vapaaehtoistyötä tehdään jokaisessa ikäluokassa, mutta myös yli 65-vuotiaat ovat erityisen sitoutuneita seurakuntien vapaaehtoistyöhön.

Seurakunnissa vapaaehtoistyötä tekevät erityisesti eläkkeelle siirtyneet suomalaiset, mutta myös koululaisten ja opiskelijoiden osuus on merkittävä.

Nuorten eli 15–24-vuotiaiden osuus on yli neljännes kaikista seurakuntien vapaaehtoistyötä tekevistä (27 %), yli 65-vuotiaiden osuus on vastaavasti yli kolmannes (37 %).

Kirkon keskusteluavussa ja seurakuntien kerhotoiminnassa vapaaehtoisilla suuri merkitys

Seurakuntien vapaaehtoistyötä oli kuluneen vuoden aikana tehnyt noin viisi prosenttia kyselyyn vastanneista. Vapaaehtoistehtävissä korostuivat hengellisten tehtävien ohella muun muassa auttaminen, neuvonta puhelimitse tai netissä, opetus ja koulutus sekä ryhmän tai kerhon ohjaaminen. Tehtäväkokonaisuudessa näkyy se, että esimerkiksi Kirkon keskusteluavun Palveleva puhelin ja netti sekä seurakuntien erilaiset kerhot toimivat paljolti vapaaehtoisvastuulla.

Muihin vapaaehtoistyöntekijöihin verrattuna seurakuntien vapaaehtoiset tekevät todennäköisemmin pitkäkestoista kuin lyhytkestoista ja ennemmin säännöllistä kuin satunnaista vapaaehtoistyötä. Myös kysyttäessä tulevaisuuden vapaaehtoistyöstä lähes kaksi kolmesta (64 %) seurakuntien vapaaehtoisesta kertoi aikovansa tehdä vapaaehtoistyötä yhtä paljon kuin nyt. Seurakuntien vapaaehtoiset käyttivät aikaansa vapaaehtoistyöhön keskimäärin 7 tuntia kyselyä edeltäneen neljän viikon aikana.

“Seurakuntien vapaaehtoistyöntekijät ovat tutkimuksen perusteella keskimääräistä sitoutuneempia pitkäkestoiseen, säännölliseen ja organisoituun vapaaehtoistyöhön. Toisaalta vapaaehtoistyössä trendi osoittaa monin tavoin myös projektiluonteisen, matalan kynnyksen organisoimattoman toiminnan nousuun, ja seurakunnissa olisi syytä avata tällaisiakin mahdollisuuksia vapaaehtoistoiminnan laajentamiseksi”, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Veli-Matti Salminen pohtii.

Kansalaisareena, Kirkkohallitus ja Opintokeskus Sivis teettivät maaliskuussa 2021 Taloustutkimuksella Vapaaehtoistyö Suomessa -kyselyn. Sen mukaan noin puolet vastaajista on tehnyt vapaaehtoistyötä viimeisen vuoden aikana.

Uutinen Vapaaehtoistyö Suomessa -tutkimuksesta 18.5.2021 Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Lähimmäisen päivässä elokuussa teemana on vapaaehtoisuus

Sunnuntaina 29.8. vietetään Lähimmäisen päivää.  Päivän teeman on vapaaehtoisuus. Päivää on vietetty vuodesta 1980.

"Vapaaehtoistyössä annetaan lähimmäiselle aikaansa, mutta samalla itse saa paljon elämänsisältöä, ystäviä ja uusia kokemuksia. Vapaaehtoisuus on arjen kristillisyyttä, jota voi toteuttaa vuoden jokaisena päivänä", Kirkkohallituksen asiantuntija Irene Nummela muistuttaa.

Vapaaehtoisuus kuuluu seurakuntien perusolemukseen, ja sen merkitys kasvaa jatkuvasti. Vapaaehtoistoiminnan voimin seurakunnissa toteutetaan muun muassa diakoniaa ja lähimmäispalvelua sekä musiikki-, kerho- ja isostoimintaa.

Lisätietoja:
Veli-Matti Salminen, tutkija, Kirkon tutkimuskeskus, 040 1424 896, veli-matti.salminen@evl.fi
Irene Nummela, asiantuntija, Kirkkohallitus, 050 584 6897, irene.nummela@evl.fi

Lähimmäisen päivä Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkon keskusteluapuLinkki avautuu uudessa välilehdessä