Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkkohallituksen täysistunto ehdottaa Evankeliumikirjan uuteen painokseen muutoksia

Julkaistu 27.05.2021

Torstaina 27.5. kokoontunut kirkkohallituksen täysistunto ehdottaa kirkolliskokoukselle Evankeliumikirjaan muutoksia samassa yhteydessä, kun siitä on painoksen loppumisen vuoksi otettava uusi painos.  

Ehdotetut muutokset ovat lähinnä teknisiä ajantasaistuksia. Muutoksia ehdotetaan esimerkiksi kansallisten rukouspäivien ohjetekstiin, raamattuviitteiden oikeinkirjoitukseen sekä virsisuosituksiin. Lisäksi muun muassa uskonpuhdistuksen muistopäivän nimi ehdotetaan muutettavan reformaation päiväksi. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Evankeliumikirja on Kirkkokäsikirjan toinen osa, ja sen sisällöstä päättää kirkolliskokous. Se sisältää kullekin pyhäpäivälle lukukappaleen Vanhasta testamentista ja Uuden testamentin kirjeistä sekä evankeliumin. 

Nykyinen Evankeliumikirja hyväksyttiin kirkolliskokouksessa vuonna 1999. Siitä otettiin ensimmäinen ja ainoa painos vuonna 2000, jolloin se otettiin myös käyttöön.  

Evankeliumikirjan uuden, korjatun painoksen rinnalla vanhan Evankeliumikirjan käyttö jatkuisi. 

Korjaukset tehtäisiin myös verkossa olevaan Evankeliumikirjan versioon sekä yhdistelmäkirjoihin. Yhdistelmäkirjaan on yhdistetty eri osia kirkkokäsikirjasta.

Lisätiedot:  asiantuntija Terhi Paananen, p. 050 301 9268, terhi.paananen@evl.fi 

Seurakunnille myönnettiin harkinnanvaraisia avustuksia 500 000 euroa 

Kirkkohallituksen täysistunto myönsi harkinnanvaraisia avustuksia seurakunnille yhteensä 500 000 euroa. Harkinnanvaraisten avustushakemusten loppusumma oli yhteensä 931 000 euroa. Harkinnanvaraiset avustukset on tarkoitettu tilapäiseen apuun, ja kirkkohallitus myöntää niitä vuosittain. 

Avustukset myönnettiin esityksen mukaisesti. Esityslista on Domus-palvelussa. (domus.evl.fi) 

Lisätiedot: kirkkoneuvos  Juha Tuohimäki, p. 050 347 4728juha.tuohimaki@evl.fi 

Seurakuntajakoihin muutoksia vuoden 2022 alussa 

Täysistunto hyväksyi muutoksia seurakuntajakoihin Lapuan hiippakunnan alueella. Karstulan ja Kyyjärven seurakunnat lakkautetaan 31.12.2021, ja ne liitetään Saarijärven seurakuntaan 1.1.2022 alkaen. Seurakunnan alueena on Saarijärven kaupungin, Kannonkosken kunnan, Kivijärven kunnan, Karstulan kunnan ja Kyyjärven kunnan alueet. Laajenevan seurakunnan nimenä on Saarijärven seurakunta. 

Konneveden seurakunta lakkautetaan 31.12.2021, ja se liitetään Laukaan seurakuntaan 1.1.2022 alkaen.  Laajenevan seurakunnan nimi on Laukaan seurakunta, ja sen alueena on Konneveden ja Laukaan kunnan alueet. 

Multian seurakunta lakkautetaan 31.12.2021 ja se liitetään Keuruun seurakuntaan 1.1.2022 alkaen niin, että seurakunnan alueena on Multian kunnan ja Keuruun kaupungin alueet. Laajenevan seurakunnan nimenä on Keuruun seurakunta. 

Porvoon ruotsinkielisessä hiippakunnassa tapahtuu myös seurakuntamuutoksia. Ahvenanmaalla sijaitsevat Eckerön ja Hammarlandin seurakunnat lakkautetaan 31.12.2021. Niistä muodostetaan uusi seurakunta, Eckerö-Hammarlands församling, 1.1.2022 alkaen. Seurakunnan alueena ovat Eckerön ja Hammarlandin kunnat.

Myös ahvenanmaalaiset Finström-Getan ja Sund-Vårdön seurakunnat lakkautetaan 31.12.2021. Niistä muodostetaan uusi seurakunta, Norra Åland, 1.1.2022 alkaen. Uusi seurakunta käsittää Finströmin, Getan, Sundin ja Vårdön kuntien alueet. 

Lisätiedot: taloussuunnittelupäällikkö Johanna Simpanen, p. 050 432 3323, johanna.simpanen@evl.fi 

Aslak Pekkalaa ja Mari Valjakkaa ehdotetaan Saamelaisten totuus- ja sovintokomission seurantaryhmään 

Valtioneuvoston kanslia on pyytänyt Suomen evankelis-luterilaista kirkkoa nimeämään jäsenehdokkaansa Saamelaisten totuus- ja sovintokomission seurantaryhmään. Täysistunto nimesi jäsenehdokkaiksi Saamelaistyön neuvottelukunnan esityksen mukaisesti Aslak Pekkalan ja Mari Valjakan

Lisätiedot: kansliapäällikkö Pekka Huokuna, erityisavustaja Jari Pulkkisen kautta, p. 040 688 1467, jari.a.pulkkinen@evl.fi