Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uusi selvitys kartoittaa kirkkoa lähellä olevia säätiöitä ja yhdistyksiä palveluiden tuottajina

Julkaistu 02.03.2021

Kirkon piirissä toimii useita sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja tuottavia toimijoita. Monet seurakunnat ja seurakuntayhtymät ovat perustaneet yli sadan vuoden aikana yksin tai yhdessä muiden toimijoiden kanssa säätiöitä, jotka tuottavat palveluita haavoittuvassa tilanteessa oleville. Näistä toimijoista ei ole ollut kuitenkaan kattavaa selvitystä, minkä vuoksi Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston Diakonian ja sielunhoidon yksikkö sekä Kirkon tutkimuskeskus laativat selvityksen.

Selvitystyön Kirkkoa lähellä olevat säätiöt ja yhdistykset palvelujen tuottajina on tehnyt teologian tohtori Ali Kulhia. Selvityksessä kartoitetaan seurakuntia ja kirkkoa lähellä olevia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tuottavia säätiöitä ja järjestöjä sekä niiden nykyistä palvelutuotantoa ja sopimuksia. Toimijakartoituksen lisäksi Kulhia käsittelee selvityksessä kysymystä, millä tavoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piirissä niin kutsuttujen sote-palvelujen tuottaminen voisi olla tarkoituksenmukaista.

”Selvityksessä käsitellään yhteensä 35 säätiötä ja yhdistystä. Monilla näistä on sellaista sote-palvelutoiminnan osaamista, jota seurakunnat voisivat hyödyntää. Tällainen yhteistyö voisi liittyä vaikkapa tyhjenevien kiinteistöjen käyttöön tai joidenkin sote-palvelujen tuottamiseen seurakuntalaisten hyväksi”, Kulhia tiivistää.

Julkaisun voi ladata verkosta ja tilata painotuotteena. Kirkkohallituksen julkaisut (evl.fi)Linkki avautuu uudessa välilehdessä.
Ali Kulhia, Kirkkoa lähellä olevat säätiöt ja yhdistykset palvelujen tuottajina. Suomen ev.-lut. kirkon julkaisuja 95. Kirkko ja toiminta. Selvitykset ja mietinnöt.

Lisätiedot: Ali Kulhia, Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija, ali.kulhia@evl.fi, p. 040 739 8390
Kalle Kuusimäki, Kirkon diakonian ja sielunhoidon yksikkö johtaja, kalle.kuusimaki@evl.fi, p. 050 501 2901