Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ensimmäinen Kirkon kasvatuksen barometri julkaistiin

Julkaistu 12.01.2021

Innostava ja kohtaava kasvatus: Kirkon kasvatuksen barometri 2020 on ensimmäinen kirkon kasvatustoiminnan ja nuorisotyön ammattilaisten parissa toteutettu laaja ajankohtaistutkimus. Julkaisu koostuu barometrikyselyn tuloksista sekä asiantuntija-artikkeleista.

Julkaisu on kolmiosainen. Sen ensimmäisessä osassa julkaistaan keväällä 2020 seurakunnissa toteutetun barometrikyselyn tulokset. Siinä tarkastellaan muun muassa kirkon kasvatustyön asiantuntijuutta, esimiestyötä ja johtajuutta, lasten, nuorten ja perheiden osallisuutta, leirityön nykytilaa sekä työhyvinvointia ja arvoja. Kirjoittajina ovat nuorisotyönohjaajat Mia Kuronen, Mikko Matkoski, Mia Mod ja Jenni Surakka.

Julkaisun toinen osa muodostuu kolmesta erillisestä kirkon kasvatustoimintaan läheisesti liittyvästä artikkelista, jotka pohjautuvat tekijöiden omiin tutkimuksiin. Kanerva Lattu, Aino-Elina Kilpeläinen ja Tapani Innanen käsittelevät kotien uskonnollisen kasvatuksen muutosta Helsingissä viimeisten vuosien aikana, Pietari Hannikainen analysoi jäsenyyden muodostumista uusissa jumalanpalvelusyhteisöissä ja Tero Fleminch tarkastelee nuorisotyön arvostusta.

Julkaisun kolmas osa muodostuu yhteenvetoartikkelista, jossa Jarmo Kokkonen, Jouko Porkka, Kati Tervo-Niemelä ja Minna Valtonen suuntaavat barometrikyselyn tulosten ja asiantuntija-artikkeleiden valossa katseen kohti kirkon kasvatustyön tulevaisuutta.

"Laadukas kirkon kasvatustoiminta on tietopohjaista, ja haluamme kehittämistyössä ottaa kasvatuksen ammattilaisten näkökulmat yhä tarkemmin huomioon", kertoo johtaja Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta. "Laajassa yhteistyössä tämä on mahdollista, ja toivomme barometrille myös jatkoa tulevina vuosina." 

Kirkon kasvatuksen barometri 2020 on luettavissa Kirkon julkaisutietokannassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Julkaisusta voi tilata painetun versionLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkon kasvatuksen barometri 2020:n toteuttamisessa olivat mukana Diakonia-ammattikorkeakoulu, Kirkon kasvatus ja perheasiat, Kirkon tutkimuskeskus, Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Seurakuntaopisto, Uskonnon, katsomuksen ja kasvatuksen tutkimusseura, Kasvatuksen ja nuorisotyön asiantuntijat KNT ry sekä Kirkon Varhaiskasvatuksenohjaajat ry. Julkaisun ovat toimittaneet Jouko Porkka ja Minna Valtonen. Barometri on osa Kirkon tutkimuskeskuksen verkkojulkaisusarjaa.

Barometri julkistetaan Kirkon kasvatuksen päivässä 13.1.2021. Ilmoittaudu mukaan ottamalla yhteyttä Minna Oksaseen (minna.oksanen@evl.fi) tiistain 12.1. aikana.

Lisätietoja:
Jarmo Kokkonen, johtaja, Kasvatus ja perheasiat, Kirkkohallitus, jarmo.kokkonen@evl.fi, p. 050 594 1316
Jouko Porkka, lehtori, kirkolliset opinnot, Diakonia-ammattikorkeakoulu, jouko.porkka@diak.fi, p. 040 568 7077
Minna Valtonen, yliopettaja, Diakonia-ammattikorkeakoulu, minna.valtonen@diak.fi, p. 040 5092012