Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Turun piispan vaalin vaalipaneelit käynnistyvät 6.10. Porissa

Julkaistu 01.10.2020

Turun arkkihiippakuntaan valitaan tänä syksynä uusi piispa. Tuomiokapituli järjestää piispan vaalissa kaksi vaalipaneelia ennen vaalin ensimmäistä kierrosta.

Vaalipaneelien ajat ja paikkakunnat

PORI: tiistai 6.10.2020 kello 18, kauppakeskus Puuvilla, Puuvilla Areena, Siltapuistokatu 14.
Juontajana Länsi-Suomen päätoimittaja Janne Rantanen. Keskustelu striimataan, linkki tulee Länsi-Suomen verkkosivulle, arkkihiippakunnan verkkosivuille ja someen.

RAISIO: tiistai 20.10.2020 kello 18, kauppakeskus Mylly, Myllynkatu 1 (tila kukkakauppa Flörin vieressä, XXL:n päässä). Juontajana Turun Sanomien päätoimittaja Kari Vainio. Myös tätä keskustelua on mahdollista seurata striimin kautta. Linkki ilmoitetaan lähempänä arkkihiippakunnan piispan vaalin verkkosivulla (alla). 

Paneeleita on mahdollista tulla seuraamaan myös paikan päälle, ellei koronatilanne huonone. Läsnäolijoiden tulee noudattaa turvavälejä sekä hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Paikalle ei saa tulla, jos on hengitystie- tai muita Covid-19-oireita.
Paneelit kestävät n. 1,5 tuntia.

Etukäteiskysymykset

Ehdokkaille on mahdollista lähettää etukäteen kysymyksiä, joita esitetään paneelitilaisuuksissa.
Kysymykset voi lähettää osoitteeseen pauliina.jarvinen@evl.fi.

Mahdollinen vaalin toinen kierros

Mikäli vaali etenee toiselle vaalikierrokselle, kaksi eniten ääniä saanutta ovat mukana vaalikeskustelussa, joka järjestetään Turun tuomiokirkossa keskiviikkona 18.11.2020 kello 18. Keskustelun juontaa YLE Lounais-Suomen päällikkö Antti Korhonen. YLE striimaa keskustelun.

Verkkosivut

Piispan vaalille on avattu oma verkkosivuLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Verkkosivuille on koottu tietoa piispan vaalin kulusta, perustiedot piispaehdokkaista, valokuvat median käyttöön sekä tiedot ehdokasryhmien yhteyshenkilöistä. Sivulta löytyvät tiedot myös muiden tahojen järjestämistä vaalitilaisuuksista, joihin osallistuvat kaikki ehdokkaat.

Vaali näkyy myös arkkihippakunnan Facebookissa ja Youtube-kanavalla.

Viikolla 42 julkaistaan jokaisen ehdokkaan kirjoittama blogiteksti Turun Sanomien Ristiveto-blogissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Ehdokasluettelo

Tuomiokapituli arpoi ehdokkaille vaalinumerot istunnossaan 16.9.2020. Ehdokkaat saivat seuraavat numerot:

2 Jouni Lehikoinen
3 Heikki Arikka
4 Kaisa Huhtala
5 Mari Leppänen

Äänioikeutetut ja vaalin aikataulu

Turun arkkihiippakunnan piispan vaalissa äänioikeutettuja on kaikkiaan 1192. Äänioikeutettuja ovat kaikki arkkihiippakunnan papit ja lehtorit sekä heidän lukumääräänsä vastaava määrä maallikkovalitsijoita. Suhdeluku on siis puolet ja puolet. Maallikkovalitsijoista suurin osa on arkkihiippakunnan seurakuntien edustajia. Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot ovat paikallisesti valinneet omat edustajansa. Seurakuntakohtainen valitsijoiden lukumäärä vaihtelee seurakunnan koon mukaan. Näin valittujen lisäksi äänioikeutettuja maallikkovalitsijoita ovat myös hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Turun arkkihiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen.

Turun piispan vaali järjestetään rovastikunnittain 5.11.2020. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 3.12.2020.

Uusi piispa aloittaa virassa 1.2.2021 ja hänet vihitään virkaansa 7.2.2021 Turun tuomiokirkossa. Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala siirtyy eläkkeelle 31.1.2021.

Lisätietoa:
Hiippakuntapastori Pauliina Järvinen, pauliina.jarvinen@evl.fi, p. 040 012 6515 (viestintä)
Lakimiesasessori Matti Mäkinen, matti.makinen@evl.fi, p. 040 077 4311
Arkkihiippakunnan vaalisivuLinkki avautuu uudessa välilehdessä