Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispainkokous päättää uskontojen kohtaamisen asiakirjasta ja käsittelee selkokielisiä rukouksia

Julkaistu 07.09.2020

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous kokoontuu istuntoonsa 8.–9. syyskuuta 2020 Helsingissä. 

Piispainkokoukselta odotetaan päätöstä Suuntaviivoja uskontojen kohtaamiseen -asiakirjastaKirkon tehtävä on edistää yhteiskuntarauhaa ja uskonnonvapautta yhdessä muiden toimijoiden kanssa. Yksi väline näiden edistämiseen on uskontodialogi. Asiakirjassa huomioidaan Suomen muuttunut ja jatkuvasti muutoksessa oleva uskontotilanne. Ensisijaisesti kirkon työntekijöille ja vastuunkantajille suunnatun asiakirjan tehtävänä on rohkaista ja innostaa seurakuntia sekä yksittäisiä kirkon jäseniä uskontojen väliseen kohtaamiseen 

Piispainkokous asetti vuonna 2017 Uskontojen kohtaamisen toimikunnan, joka sai tehtäväkseen valmistella asiakirjaa 

Piispainkokous käy lähetekeskustelun ekumeenisen toimintalinjauksen sisällöstä ja tavoitteistaValmistelussa on ekumeeninen toimintalinjauvuoteen 2026. Aiemmissa toimintalinjauksissa on konkretisoitu sitä, miten käytännössä voidaan toteuttaa kirkon perustehtävää, todistaa ja palvella yhdessä toisten kirkkojen kanssa. Parhaillaan on valmistumassa myös uusi koko kirkon strategia vuoteen 2026, johon ekumeeninen toimintalinjaus osaltaan liittyisi.  

Kokouksen asialistalla on myös mm. selkokieliset rukoukset. Vuonna 2019 julkaistiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toimintaohjelma ”Aktiivisesti osallinen”, jossa tunnistetaan selkokielen tarve kirkossamme ja kannustetaan sen käyttöön. Kirkkohallituksessa on valmisteltu selkokielisiä päivän rukouksia täydentämään selko.evl.fi-sivustonLinkki avautuu uudessa välilehdessä jumalanpalvelusmateriaaleja. Selkokieliset rukoukset korostavat sekä yhteisen jumalanpalveluksen että saavutettavuuden merkitystä.  

Piispainkokouksen pääsihteerinä on aloittanut 1.9.2020 dosentti, TT Kari Kopperi, joka on aiemmin toiminut Kirkon koulutuskeskuksen johtajana. Piispainkokouksen edellinen pääsihteeri, Jyri Komulainenon siirtynyt tutkijaksi Kirkon tutkimuskeskukseen. 

Lisätiedot: 
Pääsihteeri Kari Kopperi, p. 050 594 1317, kari.kopperi@evl.fi 
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Piispainkokouksen teologinen sihteeri Anna-Kaisa Inkalap. 050 380 3270, anna-kaisa.inkala@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä