Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Arkkipiispa Luoma: Suomen evankelis-luterilainen kirkko on väistämättä poliittinenkin toimija

Julkaistu 10.08.2020

Arkkipiispa Tapio Luoma avasi kirkolliskokousviikon maanantaina 10.8. Turussa.  

Kirkolliskokous kokoontuu nyt ensimmäistä kertaa uudella, helmikuussa valitulla kokoonpanollaan. Koronatilanteen vuoksi toukokuusta elokuuhun siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin. 

Arkkipiispa Luoma käsitteli avauspuheessaan uskonnon ja politiikan suhdetta sekä kirkon poliittista roolia. Politiikka on hänen mukaansa ennen muuta vastuuta yhteisistä asioista. Hän muistutti, että monet kirkolliskokouksen päätökset vaikuttavat myös kirkon ulkopuolella.  

Lähes neljän miljoonan jäsenen yhteisöllämme on väistämättä yhteiskunnallista ja sen myötä myös poliittista merkitystähän sanoi 

Uskonto ja politiikka sekä niiden välinen suhde herättävät tunteita. Yhtäältä vaaditaan, että uskontoa ja politiikkaa ei sovi sekoittaa keskenään vaan kummankin tulee pysyä visusti omalla alueellaan. Toisaalta uskonto ja politiikka saatetaan myös sumeilematta yhdistää toisiinsa, jopa niin, että eroa niiden välillä on vaikea hahmottaa. 

”Kristityn kiinnostus politiikkaa kohtaan on kiinnostusta sitä kohtaan, miten me hoidamme Jumalan luomaa maailmaa ja millaisten rakenteiden varassa otamme toisemme huomioon.” 

Jeesuksen julistama rakkauden kaksoiskäsky Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi sisältää tässä mielessä hyvin poliittisen määräyksen: tunnista se, mikä on tärkeintä itsellesi ja lähimmäisellesi, ja toimi sen mukaan”, arkkipiispa totesi. 

Yksi kirkon tärkeistä tehtävistä on toimia sen hyväksi, että ihmisten luottamus toisiinsa ja yhteiskuntaa palveleviin instituutioihin säilyisi ja vahvistuisi. Näihin instituutioihin kuuluu myös demokraattinen järjestelmä monine puolueineen. 

Kirkon toinen tärkeä poliittinen tehtävä on pitää esillä tajua yhtäältä ihmisen rajallisuudesta ja toisaalta hänen vastuustaan. Ylimielisyys ja liiallinen itseluottamus johtavat ikäviin seurauksiin ja saavat aikaan kärsimystä. Puhuessaan ja toimiessaan heikkojen, köyhien ja sorrettujen puolesta kirkko muistuttaa, että syrjään joutuneet ovat osa yhteiskuntaamme ja että heillä on sama jakamaton ihmisarvo kuin muillakin ihmisillä. Vastuu lähimmäisestä on vastuuta koko yhteiskunnasta, arkkipiispa sanoi. 

Arkkipiispa Luoman puhe kokonaisuudessaan uutisen liitteenä.  

Kirkolliskokousta voi seurata suorana verkon kauttaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Twitterissä tunnisteella #kirkolliskokous 

Kirkolliskokouksen viestintä: 

Eeva-Kaisa Heikura, viestintäpäällikkö, p. 040 688 1421 
Tuulikki Terhemaa, viestintäasiantuntija, p. 050 372 1239 
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikationtfn 040 581 1815 

Uutisen liitteet