Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkolliskokous alkaa Turussa 10.8. – istunnot videostriimataan

Julkaistu 07.08.2020

Kirkolliskokous kokoontuu ensi viikolla uudella kokoonpanollaan Turussa. Toukokuusta poikkeuksellisesti elokuulle siirretty kokous kestää alustavan suunnitelman mukaan maanantaista perjantaihin (10.–14.8.).

Edelleen jatkuvan koronatilanteen vuoksi istuntoviikolle Turun kristilliselle opistolle saapuvat vain kirkolliskokousedustajat, läsnäolo- ja puheoikeutetut sekä ne työntekijät, joiden työ edellyttää läsnäoloa paikan päällä. Toimittajat ja muu yleisö voivat seurata istuntosalin keskustelua ja kokouksen muita tapahtumia verkon välityksellä KirkolliskokoussivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Uudet edustajat aloittavat talouspäätöksillä ja avioliittokeskustelulla

Avajaismessua Turun tuomiokirkosta voi seurata suorana videostriimin välityksellä maanantaina 10.8. klo 10.00 alkaen. Messussa saarnaa Lapuan piispa Simo Peura.

Arkkipiispa Tapio Luoma avaa istuntoviikon maanantaina klo 12.30. Kokousviikon aluksi uudet kirkolliskokousedustajat jättävät valtakirjansa. Kirkolliskokoukselle valitaan vaalissa varapuheenjohtajat, valitsijamiehet ja varavalitsijamiehet.

Asialistalla on piispainkokouksen vastaus vuoden 2018 kirkolliskokouksen pyyntöön edistää kunnioittavaa keskustelua ja selvittää vaihtoehtoja avioliittokäsityksestä vallitsevan erimielisyyden ratkaisemiseksi. (Uutinen 6.8.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkolliskokous käsittelee myös mm. kirkkohallituksen esitystä Kirkon keskusrahaston vuoden 2020 talousarvion muutoksesta. Ehdotuksena on, että kirkon yhteisen toiminnan avustusosaan lisätään neljä miljoonaa euroa käytettäväksi seurakuntien ja kirkollisten järjestöjen taloudelliseen tukemiseen koronaviruspandemiasta selviytymisessä.

Myös kirkkohallituksen täysistunto saa uudet jäsenet kaudelle 2020–2024. Kirkolliskokous äänestää kaksi pappisjäsentä ja yhdeksän maallikkojäsentä hiippakuntavaltuustojen asettamien ehdokkaiden joukosta.

Ministeri Saarikko vierailee kirkolliskokouksessa

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko vierailee kirkolliskokouksessa keskiviikkona 12.8. Ministerin keskustelutilaisuus ja puheet pidetään istuntosalissa klo 14.30–15.15. Myös tätä tilaisuutta voi seurata suoraan verkon välityksellä.

Kokousviikon verkko-osoitteet:

Kirkolliskokousviikkoa voi seurata verkko-osoitteessa https://evl.fi/kirkolliskokous.

Kirkolliskokouksen asiakirjat (työsuunnitelma ja vireillä olevat asiat) ja muu informaatio löytyvät niin ikään https://evl.fi/kirkolliskokous.

Kirkolliskokousedustajien esittelyt löytyvät ehdokasgalleriastaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Kuvia kirkolliskokouksesta ja ministerin vierailusta tallennetaan viikon aikana Kirkon kuvapankkiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Twitterissä kokousuutisia voi seurata tunnisteella #kirkolliskokous.

Kirkon viestintä välittää tarvittaessa haastattelupyyntöjä edustajille. 

Kirkolliskokouksen viestintä:

Eeva-Kaisa Heikura, viestintäpäällikkö, p. 040 688 1421
Tuulikki Terhemaa, viestintäasiantuntija, p. 050 372 1239
Åsa Holmvik, sakkunnig inom kommunikation, tfn 040 581 1815