Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Suvivirsi soi verkossa ja pihoilla poikkeuskeväänä

Julkaistu 22.05.2020

Suvivirsi on osa suomalaista kulttuuriperinnettä ja monille siirtymäriitti keväästä kesään.  Kuluvan vuoden poikkeusoloissa virsi soi erityisesti verkossa, mutta myös parvekkeilla, pihoilla ja luokkahuoneissa.

Arkkipiispa Tapio Luomalle Suvivirsi palauttaa mieleen tärkeitä muistoja kouluajoilta ja alkavasta kesälomasta. Virren sanat kannustavat luottamaan Jumalan johdatukseen sekä kunnioittamaan luontoa ja kiittämään sen Luojaa, hän toteaa. 

Alun perin Suvivirsi ei liittynyt kouluun, lakkiaisiin ja kevättodistuksiin. Virsi syntyi poikkeusoloissa keskellä 1600-luvun lopun nälkävuosia.

“Suvivirren sanat ovat syntyneet puutteen ja hädän keskellä. Ne muistuttavat, miten riippuvaisia olemme luonnosta ja sen antimista, jotka ovat Jumalan lahjaa. Silti virressä on valoisa sävy. Se vahvistaa toivoa ja luottamusta, että kesä tuo mukanaan uutta kasvua ja elämää”, arkkipiispa kuvaa.

Tempauksia ympäri Suomea 

Seurakunnat ja järjestöt ilahduttavat suomalaisia Suvivirsi-videoilla sekä erilaisilla tempauksilla ympäri SuomeaMonet seurakunnat kuten Espoon tuomiokirkkoseurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessäKotka-Kymin seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä sekä Vihdin seurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä haastavat ihmisiä yhteislauluun lauantaina 30.5. kello 18. Laulaa voi siellä, missä sattuu tuohon aikaan olemaan.

Alla olevaan listaan on kerätty otos Suvivirsi-tempauksia ja -taltiointeja. Lisää kannattaa etsiä seurakuntien verkko- ja Facebook-sivuilta.

Forssan seurakunta toteuttaa Suvivirsi sairaalalla -lauluhetken keskusradion kautta Forssan sairaalan osastoille. Viime vuonna suvivirttä kokoontui laulamaan n. 40 sairaalan työntekijää. Tänä vuonna rajoitusten takia tilaisuus on keskusradion kautta 29.5. klo 12.30. Forssan ylä- ja alakouluissa kevätkirkko katsotaan luokissa netistä. Kevätkirkossa lauletaan myös Suvivirsi.

Haapaveden seurakunta järjestää 27.5. kello 12 Suvilinnun laulutapahtuman aiempien vuosien tapaan, tällä kertaa striimattuna. Tilaisuudessa soi myös suvivirsi. Lähetyksen voi katsoa osoitteessa https://paikallistv.fi/haapavedenseurakunta/Linkki avautuu uudessa välilehdessä 

Helsingin seurakuntayhtymän Suvivirsi-tempaukset ja videot ovat nähtävillä yhtymän verkkosivuilLinkki avautuu uudessa välilehdessälaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Esimerkiksi Malmin seurakunnan kanttorit käyvät toukokuun viimeisellä viikolla laulamassa Suvivirttä ja muita kesäisiä lauluja palvelutalojen pihoilla. Palvelutalojen asukkaat voivat osallistua tilaisuuteen omasta huoneestaan tai parvekkeeltaan.  Seurakunnan tuottamat videotLinkki avautuu uudessa välilehdessä puolestaan avaavat Suvivirren historiaa sekä tekevät sen ajankohtaiseksi lapsille ja nuorille katsomuksesta riippumatta.

Hyvinkään seurakunnan Lysti lampaan Youtube -kanavalleLinkki avautuu uudessa välilehdessä ilmestyy 26.5 video päiväkerholaisten kevätkirkosta, jonka lopussa lauletaan Suvivirsi. Lisäksi Suvivirsi-video tulee kanavalle 30.5.  

Jyväskylän seurakuntaJyväskylän kaupunki ja Jyväskylä Sinfonia tarjoavat kaupunkilaisille toukokuun päätteeksi hyväntuulisen kesätervehdyksen. Yhteistyöllä toteutettavassa Suvivirsi-videossa laulaa mm. lapsikuoro Vox Aurean nuoria laulajiaVideo julkaistaan seurakunnan, kaupungin ja Jyväskylä Sinfonian sähköisillä kanavilla torstaina 28.5.  

Kirkko Espoossa toteuttaa Espoon oppilaitostyön kanssa Suvivirsi-videon tervehdykseksi oppilaitosten virtuaalikevätjuhliin. Videon toteuttavat yhteisömuusikko Katja Kangas, oppilaitospapit sekä seitsemän laulajaa Omnian Oodista. Videon voi katsoa Kirkko Espoossa YouTube-kanavaltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. 

Leppävirran seurakunta järjestää Suvivirsi-sanajumalanpalveluksen sunnuntaina 24.5. kello 10 ja sen voi kuunnella suorana lähetyksenä seurakunnan nettiradiossa. Linkki löytyy leppavirranseurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä-etusivulta. 

Oulussa järjestetään Suvilinnun laulukirkko kävellen Oulun tuomiokirkolta Ainolan puistoon sunnuntaina 24.5. kello 10. Sen voi katsoa virtuaalikirkossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Porvoon suomalaisen seurakunnan Facebook-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä soi Suvivirsi livestriiminä Porvoon tuomiokirkosta perjantaina 29.5. kello 18.  

Saksan suomalaiset seurakunnat tekevät Suvivirsi-videon yhdessä Saksan Suomi-koulujen kanssa. Videossa suomalaisen Saksassa asuvan ammattilaulajan laulama Suvivirsi kuvitetaan suomikoululaisten piirroksilla ja vanhempien kommenteilla siitä, mitä Suvivirsi heille merkitsee. Video julkaistaan 28.5. Saksan suomalaisten seurakuntien verkkosivuillaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.  

Siilinjärven seurakunnassa tehdään Suvivirsi-video ja lisäksi suvivirsi on mukana 24.5. videoidussa perhe- sekä koulukirkossa. Kaikki julkaistaan seurakunnan Youtube-kanavallaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Turun seurakunnat:  
Turun tuomikirkkoseurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä tekee Turun tuomiokirkosta kolme kevätkirkkotaltiointia, hartauksia musiikkeineen ja suvivirsineen, yksi päiväkoteihin, yksi alakouluille ja yksi yläkouluille. 
Turun KatariinanseurakuntaLinkki avautuu uudessa välilehdessä tekee kevätkirkkovideon, jonka hartaus päättyy suvivirteen. Kaikki taltioinnit ovat nähtävissä 25.5. seurakuntien nettisivuilla. 

Vantaan seurakunnat: 
Vantaan Hämeenkylän seurakunnan Perheiden kevätkirkkohetki -videossa on mukana Suvivirsi. Video julkaistaan Hämeenkylän Facebook-sivullaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 24.5. Tuolloin on myös suoratoistojumalanpalveluksessaLinkki avautuu uudessa välilehdessä teemana Suvivirren sunnuntai. 
Vantaankosken seurakunnassa järjestettiin Suvivirsi-kilpailu. Voittajan valitsi piispa Teemu Laajasalo. Kilpailun voittaneen säkeistön kirjoitti Tuuli Charalambous. ”Tässä kilpailussa on mukana pientä leikkimieltä, eikä voittajasäkeistöä ole virsikirjaan tarkoitus lisätä”, kisaa järjestämässä ollut pappi Jere Hämäläinen sanoo. Katso video
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Vantaan Hakunilan seurakunnassa on 24.5. kello 12 Kuusijärven rannalta lähetettävä Luontokirkko, jonka voi katsoa FacebookissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Tavallisesti tuona sunnuntaina on Kuusijärvikirkko, Hakunilan ja Rekolan seurakuntien yhteinen messu Kuusijärven uimarannalla. Tällä kertaa tehdään somekirkko samoilta paikoilta.

Äänekosken seurakunta haastaa ihmisiä laulamaan SuvivirttäLinkki avautuu uudessa välilehdessä 24.5. ja kanttorit tekevät Suvivirsi-videon.

Uutisen liitteenä kuva kukkivasta syreenistä. Kuva: Kirkon viestintä.