Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Euroopan diakoniayhteisö kehottaa vieraanvaraisuuteen kaikkia syrjittyjä kohtaan

Julkaistu 10.06.2016

Utrechtiin kokoontunut eurooppalaisten diakoniatoimijoiden verkosto Eurodiaconia kutsuu Euroopan päättäjät tositoimiin taistelussa köyhyyttä ja sosiaalista syrjintää vastaan. Antamassaan julkilausumassa diakoniatoimijat vaativat toimintamalleja, jotka vahvistavat talouskasvun ja sosiaalisen panostuksen tasapainoista suhdetta ja jotka rakentavat siltoja ihmisten välille aitojen ja muurien sijaan. Päättäjien tulee myös tuomita kaikenlainen muukalaisviha ja vihapuhe.

Vieraanvaraisuus tulee huomata myös paikallisissa yhteisöissä

”Olemmeko vieraanvaraisia heille, jotka kamppailevat mielenterveyden haasteiden kanssa tai heille, jotka ovat yksinäisiä ja kokevat köyhyyttä? Surullinen ja yksinkertainen vastaus on: emme ole”, julkilausumassa todetaan.

”Talouskriisin seurauksena työttömyyden ja köyhyyden kanssa kamppailevien ihmisten määrä on kasvanut. Yhä useammat ovat riippuvaisia ruokapankeista. Eläkeuudistukset ajavat iäkkäitä köyhyyteen, samalla kun nuorilla on haasteita löytää työtä. Unelmat paremmasta tulevaisuudesta murskautuvat pakolaisleireillä, ja etniset vähemmistöt kohtaavat syrjintää. ”

”Kutsumme eurooppalaiset avaamaan sydämensä ja mielensä ihmisille, jotka kohtaavat köyhyyttä ja syrjintää, voittamaan vihan ja pelon ja tunnistamaan lähimmäisen. Me puolestamme lupaamme jatkaa diakoniatyötämme, joka perustuu kristilliselle uskolle ja jota inspiroi Kristuksen esimerkki.”

Eurodiaconia on eurooppalainen sosiaalista oikeudenmukaisuutta ajavien ja sosiaalisia palveluita tarjoavien kirkkojen ja kristillisten kansalaisjärjestöjen verkosto. Utrechtin yleiskokoukseen osallistui noin 90 diakonian asiantuntijaa noin 30 maasta. Yleiskokous on Eurodiaconian ylin päättävä elin. Verkosto täyttää kuluvana vuonna 20 vuotta.

www.eurodiaconia.orgLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Julkilausuma englanniksi: AGM DeclarationLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätiedot:

Kirkkohallituksen asiantuntijat
Marja-Liisa Laihia, puh. 050 438 0641
Kari Latvus, puh. 040 642 9274
Tiina Saarela, puh. 050 344 8573