Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Sairaalapapeilla oli yli 56 000 kohtaamista vuonna 2019

Julkaistu 10.02.2020

Sairaalapapeilla oli viime vuonna yli 56 000 yksilökohtaamista. Kohtaamisista noin 60 prosenttia oli potilaiden kanssa. Noin joka viides kohtaaminen oli läheisen tai sairaalan henkilökunnan kanssa.

Useimmin keskusteltiin terveydestä ja sairaudesta, elämänkriiseistä, sairauden aiheuttamista kriiseistä, elämän merkityksestä ja uskosta sekä ihmissuhteista. Muu syy, työ ja opiskelu sekä debriefing olivat viime vuonna edellisvuotta useamman keskustelun syy.

Sairaalasielunhoito toimii yhteistyössä sosiaali- ja terveydenhuollon kanssa

Sairaalasielunhoito on vakaumuksen mukaista eksistentiaalista tukea. Sairaalasielunhoidossa pyritään ihmisen auttamiseen ja tukemiseen elämän muutostilanteissa, vakavassa sairastumisessa ja kuoleman läheisyydessä. Tavoitteena on tukea ihmistä oman elämän syvempään ymmärtämiseen ja merkityksellisyyden löytämiseen. Sairaalapappi on myös työpaikkapappi. Hän tukee henkilökuntaa hoitotyön arjessa ja vaativissa tilanteissa.

Sairaalapapit ovat koulutukseltaan teologian maistereita, ja heillä on pappisvihkimys sekä lisäksi sairaalasielunhoitajan erityiskoulutus. Sairaalapappi työskentelee terveydenhuollon tai sosiaalihuollon yksikössä; sairaalassa, kotisairaalassa, kotisairaanhoidossa, palveluasumisen yksiköissä ja avohoidossa.

Sairaalapapit työskentelevät pääasiassa arkisin, mutta he päivystävät myös viikonloppuisin. Viikonloppupäivystykseen osallistuvat joillakin paikkakunnalla myös seurakuntapapit.

Vuosina 2018 ja 2019 sairaalapappien virkoja on vähennetty. Tämän näkyy mm. työtehtävien määrän vähenemisessä. Sairaalapappeja on myös eläköitynyt ja virkoihin on valittu uusia työntekijöitä. He osallistuvat erityiskoulutukseen, joka suoritetaan työn ohessa. Koulutusjaksoilla he ovat poissa vahvuudesta.

Lisätiedot:
Sairaalasielunhoito numeroinaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 
Kirkon tilastotLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Virpi Sipola, sairaalasielunhoidon asiantuntija, p. 050 514 2125, virpi.sipola@evl.fi