Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Teemu Laajasalo tapaa paavin Vatikaanissa

Julkaistu 14.01.2020

Helsingin piispa Teemu Laajasalo tapaa paavi Franciscuksen 17.1. Vatikaanissa. Tapahtuma on osa ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään vuosittain 18.−25.1. Laajasalo johtaa valtuuskuntaa, johon kuuluu luterilaisten lisäksi muun muassa asianhoitaja Isä Marco Pasinato katolisesta kirkosta ja metropoliitta Elia ortodoksisesta kirkosta.

”Olen hyvin kiitollinen mahdollisuudesta tavata paavi Franciscus. Tapaaminen on osoitus kirkkojemme pitkän yhteisen teologisen työn molemminpuolisesta arvostuksesta. On hienoa, että paavilla on aikaa suomalaiselle luterilaiselle piispalle”, piispa Laajasalo sanoo.

Vierailu Roomassa on perinne jo vuodesta 1985. Ekumeenisella rukousviikolla matkan ohjelmaan kuuluvat ekumeeniset jumalanpalvelukset, tutustuminen katolisen kirkon toimintaan ja paavin yksityisvastaanotto.

”Paavi antaa kasvot katoliselle kirkolle, mutta myös kaikille kristityille. Omalla toiminnallaan paavi Franciscus on toiminut uskon, laupeuden ja lähimmäisen rakkauden esimerkkinä meille kaikille. Hän on myös näyttänyt kuinka taitava johtaja voi nopeasti muuttaa yli miljardin ihmisen yhteisöä”, sanoo piispa Laajasalo.

"Pohdin pitkään, mitä haluaisin yksityisvastaanotolla paaville puhua. Päädyin nostamaan aiheeksi hänen omasta joulusaarnastansa yhden hienon ohjeen”, piispa Laajasalo kertoo tulevasta puheestaan.

Piispa Laajasalo vie paaville lahjaksi lahjoituksen Kolumbiassa tehtävään rauhan ja sovinnontyöhön Suomen lähetysseuran kautta.

Matkalla on mukana myös Helsingin tuomiokirkon poikakuoro Cantores Minores. Kuoroa johtaa Hannu Norjanen.

”Cantores Minores poikakuorolla on suuri ilo ja kunnia saada osallistua pyhän Henrikin muistojuhlallisuuksiin Roomassa ja olla osana Piispa Teemu Laajasalon delegaatiota. Saamme olla samalla esittelemässä suomalaista kirkollista protestanttista poikakuoroperinnettä. Laulamme messussa ja vesperissä laadukasta suomalaista – säveltäjänä muun muassa J. Mäntyjärvi – ja kansainvälistä – muun muassa F. Martin: Messu -a capella kuoromusiikkia. Käymme myös laulamassa laulutervehdyksen Villa Lantessa”, kuoronjohtaja Norjanen kertoo.

Haastattelut, piispan puhe ja lisätietoja:
Satu Huttunen, piispa Laajasalon erityisavustaja, p. 040 551 5851, satu.huttunen@evl.fi

Piispa Laajasalon puhe paaville on luettavissa perjantaina 17.1. osoitteessa http://helsinginhiippakunta.fi/helsingin-piispa/Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Puhe on mahdollisuus saada embargolla jo etukäteen, ota yhteyttä piispan erityisavustaja Satu Huttuseen satu.huttunen@evl.fi.