Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Suuri juhlajumalanpalvelus Senaatintorilla helatorstaina

Julkaistu 27.05.2019

Helatorstaina 30.5. järjestetään Helsingin hiippakunnan 60-vuotisjuhlamessu Helsingin Senaatintorilla klo 12. Juhlajumalanpalvelukseen odotetaan saapuvaksi valtava määrä ihmisiä. Tilaisuus on kaikille avoin.

Messussa liturgina toimii tuomiorovasti Marja Heltelä, ja piispa Teemu Laajasalo saarnaa. Musiikista vastaa Helsingin Poliisisoittokunta Sami Ruusuvuoren johdolla sekä kuorot Helsingin hiippakunnan seurakunnista. Tapahtuma on kaikille avoin. Helsingin hiippakunnan kirkossa ei helatorstaina järjestetä muita messuja kyseisenä ajankohtana.

Tänä vuonna Helsingin hiippakunta täyttää 60 vuotta. Hiippakunta on perustettu vuonna 1959. Hiippakuntaan kuuluu yhteensä 30 seurakuntaa Helsingissä, Vantaalla ja itäisellä Uudellamaalla. Seurakuntalaisia hiippakunnan alueella on lähes puoli miljoonaa.

Seurakuntien koko hiippakunnassa vaihtelee yli 50 000 seurakuntalaisen kokoisesta Malmin seurakunnasta aina vajaan 1 400 seurakuntalaisen Pukkilan seurakuntaan. Suomen pääkaupungin sisältävä hiippakunta toimii alueella, jossa on yhteiskunnan merkittävimmät instituutiot politiikan, kulttuurin, oikeuslaitoksen, median ja suurten yritysten osalta.

Teemu Laajasalo on hiippakunnan seitsemäs piispa. Hänet on vihitty virkaansa marraskuussa 2017.

Helsingin hiippakunta on moni-ilmeinen ja monipuolinen hiippakunta. Kirkkoon kuuluvuus vaihtelee alueittain reilusti Helsingin hiippakunnassa. Suomen suurimman metropolin sisällä kirkko on jo monilla alueilla vähemmistönä, mutta hiippakunnassa on seurakuntia, joissa kirkon jäsenprosentti on korkea.

”Kirkko on ollut tällä alueella vuosisatoja, mikä näkyy hiippakunnan upeissa harmaakivikirkoissa. Kirkko elää myös vahvasti tänäkin päivänä seurakuntien arjessa kertoen taivaasta ja rakastaen lähimmäisiä. Monet erilaiset jumalanpalvelukset, rippikoulut ja työ lasten parissa sekä välillä kantaakin ottava diakonia ovat juuri niitä piirteitä, joista Helsingin hiippakunnassa on hienoa iloita”, sanoo piispa Laajasalo.

Helatorstaina koko moninaisen hiippakunnan on mahdollisuus kokoontua yhteen yhteiseen juhlamessuun Senaatintorille. ”Messussa ehtoollinen on kaikille sama, mutta kirkkokahvit 30 eri seurakunnan näköiset”, kertoo piispa.

Lue lisää, miksi helatorstaita vietetäänLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja: Satu Huttunen, viestintäasiantuntija, Helsingin hiippakunnan tuomiokapituli, satu.huttunen@evl.fi, p. 040 551 5851