Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kuopion hiippakunta täyttää tänä vuonna 80 vuotta

Julkaistu 24.05.2019

Kuopion hiippakunta on perustettu kaksi kertaa: vuosina 1850 ja 1939. Vanha hiippakunta käsitti Suomen Kesälahti-Kalajoki-akselilta pohjoisimpaan Lappiin. Se noudatti silloisten Kuopion, Kajaanin ja Oulun läänien rajoja. Vuonna 1900 piispanistuin ja tuomiokapituli siirrettiin Ouluun, ja 23 vuotta myöhemmin nimi muutettiin Oulun hiippakunnaksi.

Nykyinen Kuopion hiippakunta perustettiin vuonna 1939. Päätöksellään Kuopion hiippakunnan perustamisesta valtiovalta halusi tukea erityisesti rajaseudun ihmisten hengellistä, henkistä ja siveellistä elämää.

Kirkolliskokouksen toukokuun istunnon tekemän päätöksen mukaisesti hiippakunnan rajat muuttuvat vuoden 2020 alusta niin, että jatkossa Kuopion hiippakunta kattaa Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat.

”Kuopion hiippakunnan pysyvä tehtävä on tukea itäsuomalaisten hengellistä elämää. Siihen olemme sitoutuneet. Mutta tarvitaan myös elinvoimaa ja aineellista hyvinvointia. Siksi toivon, että hallitusneuvotteluissa muistetaan myös alueellisen tasa-arvon näkökulma. Sitä puolustetaan myös kirkon hallitusohjelmatavoitteissa. Koko Suomea pitää kehittää tasapuolisesti ja oikeudenmukaisesti", Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen sanoo.

Hiippakunnan 80-vuotisjuhlamessua vietetään perhemessussa Kuopion kauppatorilla sunnuntaina 26.5. klo 11. Messussa saarnaa piispa Jari Jolkkonen ja liturgina on Elina Knuuttila. Mukana ovat myös Männistön ja Alavan seurakuntien lapsikuorolaiset ja Alavan seurakunnan nuorten Armo-band. Messun jälkeen torilla on keittolounas ja Riemu-festarit, joissa Kuopion tuomiokapituli esittäytyy omalla teltallaan.

Lisätiedot: piispan erityisavustaja Simo Parni, p.  044 705 0603
Kuopion hiippakunta Linkki avautuu uudessa välilehdessä