Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkolliskokous käynnistyy Turussa – Piispa Keskitalo saarnasi avajaismessussa

Julkaistu 07.05.2019

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen kevätistunto käynnistyy tänään tiistaina 7.5. ja jatkuu perjantaille 10.5. saakka. Avajaismessussa Turun Maarian kirkossa saarnasi Oulun piispa Jukka Keskitalo.

Johanneksen evankeliumin paimenaiheisen tekstin (Joh. 10: 11–16) pohjalta puhunut piispa Keskitalo pohti raamatuntekstien paimen-terminologian haasteita nykyajan ihmisen näkökulmasta. Siinä missä Jeesuksen aikana paimentolaisuus oli elämäntapa ja paimentaminen tuttua, nykyajan ihmisillä ei juuri ole tuntumaa paimentolaisuuteen. Postmoderni ihminen ei halua olla paimennettava, eikä halua myöskään joutua paimentamaan muita. Lammas nähdään usein tyhmänä laumaeläimenä.

”Kukapa sellaiseen haluaisi samaistua? Ja kukapa nyt ylipäätänsä haluaisi vain lammasmaisesti seurata jotakin toista. Ei nyt ainakaan yksilöllisyyttä arvostava somekansa, joka erilaisten kohujen perässä ryntää suurena laumana milloin tuleen, milloin veteen”, Keskitalo sanoi.

Keskitalo nosti kuitenkin esiin toisenlaisen näkökulman. Tutkimuksen mukaan lammas aistii älykkäällä tavalla paimenen liikkeet ja reagoi niihin. Se myös aistii tarkasti lauman muiden jäsenten mielenlaadun ja ottaa sen huomioon.

”Tätä taustaa vasten raamatun paimentekstit taitavatkin olla pikemminkin vastakulttuurinen voima modernille yksilöllistä sankaruutta korostavalle ajallemme kuin sovinnaisuutta korostavia kertomuksia.”

”Paimenen ja lauman, paimenen ja lampaan välisessä suhteessa ei ole kyse valtasuhteesta, vaan vuorovaikutussuhteesta. Puhe Jeesuksesta paimenena ja meistä kristityistä lampaina ja laumana puhuu enemmän ihmisen ja Jumalan välisestä syvästä suhteesta kuin sokeasta seuraamisesta. Kyse on paimenen ja lauman välisestä hyvin tiiviistä vuorovaikutuksesta.”

Piispa Keskitalon saarna on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:
piispan erityisavustaja Harriet Urponen, p. 040 7490 115

Kirkolliskokouksen täysistunnot videostriimataan, ja lähetystä voi seurata evl.fi/plus-sivustollaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Twitterissä kokousta voi seurata aihetunnisteella #kirkolliskokous.

Kirkolliskokouksen asiakirjatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

KirkolliskokousedustajatLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkko TwitterissäLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kirkolliskokouksen viestintä:

Eeva-Kaisa Heikura, viestintäpäällikkö, p. 040 688 1421

Tia Vähäsarja, viestintäasiantuntija, p. 040 688 1532

Åsa Holmvik, sakkunniginomkommunikation, tfn 040 581 1815

 

Uutisen liitteet