Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Simo Peura: Koulutus muuttaa maailmaa

Julkaistu 03.02.2019

”Yhteiskunnan tulevaisuus on kiinni siitä, millaisia mahdollisuuksia me tarjoamme erityisesti nuorille. Koulutus vaikuttaa myönteisesti kokonaisten kansankuntien elämään. Se tarjoaa tulevaisuuden toivoa”, sanoi Lapuan piispa Simo Peura sunnuntaina 3.2. pidetyssä messussa Alavuden kirkossa. 

Peura muistutti, että koulutus muuttaa maailmaa ja tuo valoa pimeyteen.

”Jumalan ensimmäinen luomisteko oli valon tuominen autioon ja tyhjään maailmaan. Tästä alkoi maailman rakentaminen. Viimeiseksi luotiin ihminen, ja hänestä tehtiin Jumalan työtoveri. Yhä edelleen tehtävämme on vaalia ja rakentaa Jumalan hyväksi luomaa todellisuutta. Meitä kutsutaan toimimaan valon puolesta pimeyttä vastaan.”

”Suomessa tämä on merkinnyt pyrkimystä rakentaa hyvinvointiyhteiskunta. Yksi hyvinvoinnin kantavista pilareista on ollut koulutusmahdollisuuksien turvaaminen kaikille, perheen varallisuuteen katsomatta. Se jos mikä on avannut ja avaa ovia parempaan tulevaisuuteen. Sen avulla yksinhuoltajaperheestä, työläiskodista tai pienviljelijätilalta lähtenyt on voinut saada hyvän ammatin, työtä ja mielekkään elämän. Moni teistä voisi kertoa tarinan siitä, mitä koulutus on merkinnyt oman suvun vaiheissa”, Peura totesi.

Suomessa kasvaa 120 000 lasta ja nuorta pienituloisessa perheessä. Heille opintojen jatkuminen peruskoulun jälkeen ei ole itsestäänselvyys, jos perheellä ei ole varaa maksaa opinnoista aiheutuvia kustannuksia. Maailman pahimmilla katastrofialueilla nuorten tilanne on monin verroin vaikeampi, kun perheet joutuvat muuttamaan paetessaan luonnonkatastrofeja ja aseellisia konflikteja ja lasten ja nuorten koulunkäynti keskeytyy.

Simo Peura muistutti, että sunnuntaina avatun Yhteisvastuukeräyksen kautta voimme tuoda valoa lapsiperheiden köyhyyteen ja maailman konfliktialueille.

”Sen avulla voimme tarjota nuorille mahdollisuuden täysipainoiseen elämään ja sen unelmiin. Sen avulla voimme muuttaa pienen palan maailmaa ja ylläpitää tulevaisuuden toivoa. Sinua tarvitaan tässä keräyksessä. Lähde mukaan ja luovu omastasi toisten hyväksi. Voit olla Kristuksen valon kantaja.”

Simo Peuran saarna on kokonaisuudessaan tiedotteen liitteenä. Messu on nähtävissä Yle Areenassa. Lisää tietoa Yhteisvastuukeräyksestä: yhteisvastuu.fi