Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Kaisamari Hintikka vihitään virkaansa Espoon tuomiokirkossa 10.2.

Julkaistu 30.01.2019

Espoon hiippakunnan uusi piispa TT, pastori Kaisamari Hintikka aloittaa tehtävässään 1.2.2019. Hän on järjestyksessään kolmas Espoon hiippakunnan piispa. Edellinen piispa, Tapio Luoma siirtyi arkkipiispan tehtävään kesäkuussa 2018.

Hintikka vihitään ja siunataan virkaan Jumalan sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla Espoon tuomiokirkossa sunnuntaina 10.2. kello 10 alkavassa messussa. Vihkimisen toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma avustajineen.

Vihkimysmessusta

Vihkimysmessussa saarnaa piispa Kaisamari Hintikka. Vihkimyksessä arkkipiispa Luomaa avustavat Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström, apulaispiispa Kristján Björnsson Islannista, Amerikan luterilaisen kirkon (ELCA) piispa Katherine Finegan, piispa Veikko Munyika Namibiasta, piispa Jan Otto Myrseth Norjasta, piispa Ragnar Persenius Ruotsista, emerituspiispa Karsten Nissen Tanskasta sekä Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge. Avustavana pappina toimii tuomiorovasti Antti Kujanpää.

Tekstinlukijat ovat Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä ja Edinburghin hiippakunnan dekaani Frances Burberry Edinburghin ystävyyshiippakunnasta.

Messun musiikkia ovat toteuttamassa urkuri Petri Koivusalo, Candomino kuoro johtajanaan Esko Kallio ja CandoMini johtajanaan Viena Kangas sekä saksofonikvartetti, sello, piano ja lyömäsoittimet.

Messuun osallistuu kotimaisten ja pohjoismaisten luterilaisten (Tanska, Norja, Islanti, Ruotsi) piispojen lisäksi Suomen ortodoksisen kirkon arkkipiispa, edustajat katolisesta kirkosta ja anglikaanisesta kirkosta Suomessa, piispat Inkerin, Unkarin, Viron, Yhdysvaltain sekä Jordanian ja Pyhän maan luterilaisista kirkoista, Luterilaisen maailmanliiton ja Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteerit, ulkomaisia ekumeenisia vieraita sekä Espoon hiippakunnan ystävyyshiippakuntien edustajat Namibian luterilaisesta kirkosta ja Skotlannin episkopaalisesta kirkosta.

Uusi piispa saa virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: piispanristin, piispansauvan sekä hiipan ja kaavun. Asu on värisävyltään punainen, mikä on Pyhän Hengen ja Kristuksesta todistamisen väri. Espoon hiippakunnan edellisestä piispan hiipasta ja kaavusta on siirretty risti ja korusolki uusiin liturgisiin vaatteisiin. Kaavun koristelussa toistuu Espoon tuomiokirkon katto- ja seinämaalauksien kuvioita.

Kaavun on suunnitellut Aalto-yliopiston muodin maisterivaiheen opiskelija Emilia Kuurila. Hiippa on toteutettu yhdessä Stadin ammattiopiston modistiopiskelijoiden kanssa.

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo, Luterilaisen Maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström avustavat arkkipiispaa piispa Hintikan pukemisessa viran tunnuksiin.

Messu televisioidaan suorana YLE TV1:ssä sekä radioidaan Yle Radio 1:n kanavalla.

Medialle on varattu paikkoja tuomiokirkon ylälehteriltä, josta voi kuvata messua. Toimittajille ennakkoilmoittautuminen 6.2. mennessä piispan sihteeri Päivi Härköselle: paivi.h.harkonen@evl.fi.

Kirkkoon pyydetään saapumaan klo 9.30 mennessä. Turvatarkastus ovella.

Tuomiokirkkoon mahtuu rajoitettu määrä ihmisiä, joten tilaa on vain kutsun saaneille. Espoon tuomiokirkon seurakuntatalolle (Kirkkoranta 2, Espoo) on järjestetty samanaikainen messu, jossa osallistutaan videokuvan välityksellä messuun veisaten, rukoillen ja ehtoollista viettäen.

Messun jälkeen tarjotaan kaikille juhlakahvit Espoon kuntayhtymän koulutuskeskus Omniassa, Kirkkokatu 16. Ohjelmassa musiikkia ja tervehdyksiä.

Haastattelupyynnöt: piispan sihteeri Päivi Härkönen, p. 050 411 3818

Lisätietoja:
tuomiorovasti Antti Kujanpää, p. 0400 425 252, antti.kujanpaa@evl.fi
lakimiesasessori Sari Anetjärvi, p. 040 588 8317, sari.anetjarvi@evl.fi
asiantuntija Kati Pirttimaa, p. 050 342 7007, kati.pirttimaa@evl.fi