Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Jukka Keskitalo vihitään virkaansa 11.11. Oulun tuomiokirkossa

Julkaistu 31.10.2018

Oulun hiippakunnan uusi piispa Jukka Keskitalo aloittaa tehtävässään huomenna 1.11.2018. Hän on järjestyksessä Oulun hiippakunnan 13. piispa ja seuraa tehtävässä eläkkeelle siirtyvää Samuel Salmea.

Keskitalo vihitään virkaansa Oulun tuomiokirkossa sunnuntaina 11.11. klo 10. Virkaan vihkimisen toimittaa arkkipiispa Tapio Luoma avustajineen.

Vihkimysmessusta

Arkkipiispa Luomaa vihkimisessä avustavat piispa emerita Christina Odenberg Ruotsista, piispa Herborg Finnset Norjasta, piispa Peter Fischer-Møller Tanskasta, piispa Joel Luhamets Virosta, apulaispiispa Kristján Björnsson Islannista sekä piispa Andrew Gulle Tansaniasta. Avustavana liturgina toimii tuomiorovasti Satu Saarinen. Mukana ovat edellä mainittujen lisäksi piispa Aarre Kuukauppi Inkerin kirkosta sekä piispa Seraphim Venäjän ortodoksisesta kirkosta. Ulkomaiset piispat edustavat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteistyö- ja sisarkirkkoja.

Piispa vihitään ja siunataan virkaan Jumalan sanalla, rukouksella ja kätten päällepanolla.

Tekstinlukijoina toimivat pääministeri Juha Sipilä sekä saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Messussa kuullaan kanttori Lauri-Kalle Kallungin säveltämä kantaesitys uudesta pappisvihkimyksissä käytettävästä psalmista ja antifonista. Sävellys on tilattu lahjaksi piispa Jukka Keskitalolle.

Messun musiikkia ovat toteuttamassa Oulun hiippakunnan oratoriokuoro sekä Oulun tuomiokirkon kamarikuoro johtajanaan Raimo Paaso. Urkureina toimivat Péter Marosvári ja Lauri-Kalle Kallunki sekä kanttorina Henna-Mari Sivula.

Uusi piispa saa virkaan vihkimisen yhteydessä piispanviran tunnukset: ristin, sauvan sekä taiteilija Moosa Myllykankaan Keskitalolle suunnitteleman violetin värisen hiipan ja kaavun sekä stolan. Näiden suunnittelun lähtökohtana on ollut vesi, elämän lähde. Kangas on silkkisamettia ja kirjailut on tehty käsityönä. Kaapua koristaa myös Tornion jaloteräksestä ja poronsarvesta tehty orjantappurakoru. Vuorikangas on lohenväristä silkkiä. Piispankaapu on seurakuntien lahja vihittävälle piispalle ja piispa käyttää sitä toimittaessaan jumalanpalveluksia hiippakunnan eri puolilla. Lapuan hiippakunnan piispa Simo Peura ja Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen pukevat piispa Keskitalon viran tunnuksiin.

Messu televisioidaan suorana lähetyksenä Yle TV 1:ssä kello 10 ja lähetetään radiossa Yle Radio 1:n kanavalla alkaen kello 10. Messua voi seurata myös verkossa virtuaalikirkko.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä:n kautta. Messu tulkataan viittomakielelle.

Vihkimysmessuun ovat kaikki tervetulleita. Kirkon ovet avataan kello 9.00. Televisioinnin takia seurakuntaa pyydetään tulemaan kirkkoon viimeistään klo 9.40.

Messun jälkeen järjestetään juhlakahvit Keskustan seurakuntatalolla (Isokatu 17) ja Vanhassa pappilassa. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

Haastattelupyynnöt:

Piispa Jukka Keskitalo on median tavattavissa maanantaina 5.11. Haastattelupyynnöt esitetään perjantaihin 2.11. klo 13 mennessä toimistosihteeri Anu Eskolalle, p. 040 7447 010, anu.eskola@evl.fi

Lisätietoja:
tuomiorovasti Satu Saarinen, p. 040 556 7840, satu.saarinen@evl.fi
hiippakuntapastori Outi Uusimäki, p. 044 755 5512, outi.uusimaki@evl.fi
toimistosihteeri Anu Eskola, p. 040 744 7010, anu.eskola@evl.fi