Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Helluntailaiset ja luterilaiset järjestävät sovintotapahtuman 4.10.

Julkaistu 27.09.2018

Helluntailaiset ja luterilaiset järjestävät sovintotapahtuman helluntailiikkeen syyspäivien yhteydessä 4. lokakuuta kello 11–13. Paikkana on Saalem-seurakunta, Näkinkuja 3, Helsinki. Syyspäivät kokoavat laajalti helluntaiseurakuntien vaikuttajia. Luterilaista kirkkoa edustavat muun muassa arkkipiispa Tapio Luoma sekä luterilais-helluntailaisen neuvottelukunnan luterilainen puheenjohtaja piispa Teemu Laajasalo. Paikalle on kutsuttu myös kirkolliskokousedustajat.

Tilaisuuden tarkoituksena on historian haavojen paranemisen edistäminen samalla, kun iloitaan nykyisissä luterilaisten ja helluntailaisten keskusteluissa vallitsevasta sovinnon ja yhteyden hengestä, jota halutaan edelleen vahvistaa.

Tilaisuudessa historiantutkimuksen näkökulma avaa helluntailaisten ja luterilaisten välisten suhteiden kehitystä sekä ekumeenisen yhteistyön kehittymistä. Lisäksi kokemuspuheenvuorot valottavat luterilaisten ja helluntailaisten kanssakäymistä suruineen ja iloineen.

Helluntailiikkeen varhaisvaiheisiin liittyy traumaattisia muistoja

Ajatus sovintotapahtumasta syntyi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomen helluntaiherätyksen yhteisessä neuvottelukunnassa muutama vuosi sitten. Erityisesti helluntailais-luterilaisten suhteiden pitkäaikainen vaikuttaja Klaus Korhonen ideoi molemminpuolista, ilmaa puhdistavaa anteeksipyyntöä.

Ennen muuta helluntailiikkeen varhaisvaiheisiin 1900-luvun alussa kytkeytyy traumaattisiakin muistoja, joiden viesti on osin välittynyt tähän päivään asti. 1980-luvun lopulla käydyt oppikeskustelut ja neuvottelukunnan työskentely sekä muu yhteistyö ovat edistäneet luottamuksen ilmapiiriä. Suhteiden paranemisesta huolimatta sovintotapahtumaan koettiin tarvetta, jotta helluntailaiset ja luterilaiset voivat yhdessä ilmaista katumusta toistensa epäasiallisesta kohtelusta sekä pyytää anteeksi.

Lisätiedot:
Tomi Karttunen, johtava asiantuntija, teologia ja ekumenia, tomi.karttunen@evl.fi, p. 050 594 1713