Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Rauha on koulun ja kirkon yhteinen maali

Julkaistu 18.09.2018

Turun kouluissa liitytään kansainvälisen rauhanpäivän viettoon perjantaina 21.9. Osa kouluista hyödyntää kaikkien katsomusten käyttöön soveltuvaa rauhankasvatusmateriaalia osana koulupäivää. Neljän koulun kahdeksasluokkalaiset saapuvat kannustajineen Veritas-stadionille pelaamaan Peace United -jalkapalloturnauksen. Turnauksen järjestävät Turun kaupunki ja seurakuntayhtymä, Kirkkohallituksen kasvatus ja perheasiat, Peace United -toiminta sekä jalkapallon pelaajayhdistys ja Punainen kortti rasismille -hanke.

"Heti innostuin, kun tästä kuulin", kertoo Turun Vasaramäen yhtenäiskoulun rehtori Jyrki Välimäki. "Jalkapallo on maailman puhutuin kieli, jota ymmärretään ilman sanoja. Meidän koulussa puhutaan 14:ää eri kieltä. Yhdessä pelaaminen on hieno tapa tutustua toisiin ihmisiin, vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ylittää erilaisia rajoja."

Kirkon Ulkomaanavun Peace United -toiminnan tavoitteena on antaa nuorille onnistumisen kokemuksia yli yhteiskunnallisten rajojen, luoda uusia kontakteja sekä lisätä joukkueen turvallisuutta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Turnauksessa pelaajat jaetaan joukkueisiin, joiden jäsenet eivät etukäteen tunne toisiaan. Näin opitaan toimimaan yhdessä ja vähennetään ennakkoluuloja, kertovat järjestelyistä päävastuuta kantavat Kirkon Ulkomaanavun tapahtumatuottaja Karita Lindén-Lemmetti sekä projektikoordinaattori Habiba Ali.

"Puhe rauhasta jää helposti ylevän juhlapuheen tasolle", muistuttaa turnaukseen osallistuva arkkipiispa Tapio Luoma. "Kirkkona haluamme kutsua kaikkia, sekä lapsia että aikuisia, rauhantekijöiksi heidän omassa arjessaan. Jalkapallo on tätä arjen tasoa, ystävyyttä ja yhdessä tekemistä."

Kirkon kasvatuksen teema vuosille 2018–2019 on rauha. Teeman osa-alueita ovat somerauha, koulurauha, kasvurauha, rauha kotona ja perheessä, yhteiskuntarauha ja rauha maailmassa, rauha tehdä omaa työtään sekä rauhan hengellinen pohja.

"Rauha-teemavuodet ovat käynnistyneet upeasti", kertoo jalkapalloturnauksen idean isä, Kirkkohallituksen kasvatuksen ja perheasioiden johtaja Jarmo Kokkonen. Hänen mukaansa rauha-teemaan on tartuttu aktiivisesti seurakunnissa ja järjestöissä eri puolilla maata. Rauha on ollut esillä esimerkiksi erilaisilla lasten ja nuorten leireillä sekä kerhoissa.

"Työmme on onnistunut silloin, kun lapsi tai nuori kokee koulunsa, kotinsa, seurakuntansa tai muun lähiyhteisönsä olevan turvallinen paikka, joissa hänellä on mahdollisuus kasvaa omana itsenään kaikessa rauhassa."

Rauha-teemavuosien taustatoimijat ovat Kirkkohallitus (Kirkon kasvatus ja perheasiat ja Kyrkans central för det svenska arbetet), Suomen Lähetysseura, Nuori kirkko ry, Pipliaseura, Changemaker ja Kirkon Ulkomaanapu sekä Suomen NMKY:n Liitto. Mukana on myös useita yhteistyökumppaneita.

Tietoa, materiaaleja ja uutisia löytyy osoitteessa rauhamaassa.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja:
Jarmo Kokkonen, jarmo.kokkonen@evl.fi, p. 050 594 1316
Karita Linden-Lemmetti, karita.linden-lemmetti@kirkonulkomaanapu.fi, p. 040 732 0104

Opettajat ja muut kiinnostuneet voivat tutustua Peace United-ideaan linkin kautta: https://www.peaceunited.fi/jarjesta-peli/