Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Sammeli Juntunen ehdolle Espoon piispanvaaliin

Julkaistu 09.08.2018

Savonlinnan seurakunnan kirkkoherra, teologian tohtori Sammeli Juntunen (s. 1964) on Espoon piispanvaalin neljäs ehdokas. Valitsijayhdistys jätti vaaliasiakirjat tuomiokapituliin 9.8.

Sammeli Juntunen on työskennellyt Savonlinnan seurakunnan kirkkoherrana vuodesta 2007 alkaen. Tätä ennen hän toimi pitkään systemaattisen teologian laitoksen tutkijana, lehtorina ja professorina. Juntunen väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1996.

Vaalin ehdokasasettelu alkoi 21.6. ja päättyy 21.8.2018 klo 16. Oikeus asettaa ehdokas piispan vaalissa on valitsijayhdistyksellä, jonka muodostaa vähintään 30 tässä vaalissa äänioikeutettua henkilöä.

Espoon piispanvaalissa äänioikeutettuja on lähtökohtaisesti 942. Äänioikeutetuista puolet on Espoon hiippakunnan pappeja ja lehtoreita, toisen puolen muodostavat maallikot. Maallikkovalitsijoina toimivat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, Espoon hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat, tuomiokapitulin lakimiesasessori ja tuomiokapitulin maallikkojäsen. Seurakuntien kirkkovaltuustot tai seurakuntaneuvostot ovat valinneet loput äänioikeutetut suhteessa seurakuntien väkimääriin.

Espoon piispanvaali järjestetään rovastikunnittain 8.10. Mikäli kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisessä vaalissa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali järjestetään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken 1.11.

Uusi piispa vihitään virkaansa 10.2.2019 Espoon tuomiokirkossa. Espoon piispana toiminut Tapio Luoma aloitti arkkipiispan tehtävässä kesäkuun 2018 alussa.

Aiemmin piispanvaaliin ehdolle on asetettu Luterilaisen maailmanliiton apulaispääsihteeri, teologian tohtori, pastori Kaisamari Hintikka ja johtava oppilaitospappi ja kisapappi, rovasti Leena Huovinen sekä jumalanpalveluselämän kouluttaja, teologian tohtori Juhani Holma.

Lisätietoja:
Sammeli Juntusen valitsijayhdistyksen asiamies: Juha Vähäsarja, juha.p.vahasarja@gmail.com, p. 044 557 7542
Espoon hiippakunnan lakimiesasessori Sari Anetjärvi, p. 040 588 8317, sari.anetjarvi@evl.fi
Sammeli Juntusen kotisivu
Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Espoon hiippakunnan piispanvaalisivut