Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Kirkon lähetystyön keskuksen johtaja Risto Jukko on valittu kansainväliseen huippuvirkaan

Julkaistu 28.06.2018

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön keskuksen johtaja, TT, FT Risto Jukko on valittu Kirkkojen maailmanneuvoston Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission (CWME) uudeksi johtajaksi. Tällä hetkellä tehtävää hoitaa eteläkorealainen TT Jooseop Keum, jonka virkakausi päättyy elokuussa. Kirkkojen maailmanneuvoston keskustoimisto sijaitsee Genevessä.

Risto Jukko on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappi. Hän on toiminut vuodesta 2011 alkaen kirkkohallituksessa Kirkon lähetystyön keskuksen johtajana. Tätä ennen hän on työskennellyt muun muassa Helsingissä Paavalin ja Lahdessa Joutjärven seurakunnissa. Hän on toiminut lähetyspastorina maahanmuuttaja- ja seurakuntatyössä Ranskassa ja opettanut teologiaa Pariisin protestanttisen teologian tiedekunnassa. Hän on Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston ekumeniikan dosentti.

Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissio tukee kirkkojen lähetystyötä

Kirkkojen maailmanneuvoston Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komission (Commission on World Mission and Evangelism) päätehtävä on tukea kirkkoja ja lähetystoimijoita lähetystyössä. CWME:n johtaja on perinteisesti toiminut myös Kirkkojen maailmanneuvoston julkaiseman missiologisen aikakauslehden ”International Review of Mission” päätoimittajana.

”Kirkkojen maailmanneuvosto on maailman suurin kansainvälinen ja ekumeeninen eli eri kristillisten kirkkojen muodostama yhteisö. Vaikka roomalais-katolinen kirkko ei olekaan Kirkkojen maailmanneuvoston jäsenkirkko, se on jäsenkirkkona Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissiossa samoin kuin monet evankelikaaliset kirkot ja helluntaikirkot”, Jukko kertoo.

Hän korostaa komission tuen olevan tärkeää Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan kirkoille, koska kristittyjen selvä enemmistö asuu näissä maanosissa ja määrä myös kasvaa. Lähetyksen, evankelioimisen ja ykseyden kysymykset ovat tärkeitä myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, ja siksi myös näiden alueiden kirkot tarvitsevat tukea.

Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen komissio järjesti maaliskuussa Arushassa, Tansaniassa, 14:nnen konferenssin, johon otti osaa yli tuhat ihmistä kaikkialta maailmasta. Jukko toimi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaation neuvonantajana. Hän kertoo, että konferenssin vaikutukset maailmanlähetykseen ja sen anti kirkoille ovat tulevan tehtävän keskiössä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon edustajana Kirkkojen maailmanneuvoston eksekutiivi- ja keskuskomiteassa toimii Lapuan piispa Simo Peura. Hän on myös kirkon lähetystyön toimikunnan puheenjohtaja.

”Risto Jukon tuleva virka on yksi Kirkkojen maailmanneuvoston tärkeimmistä. Hänen nimityksensä on osoitus siitä, että kirkossamme ollaan ajan tasalla lähetystyön alueella ja voidaan vaikuttaa maailmanlaajasti kirkon mission ymmärtämiseen. Oman kirkon edustaja helpottaa yhteydenpitoa komissioon, jonka tehtävä on kehittää kansainvälistä lähetysteologiaa. Se puolestaan vaikuttaa siihen, millä tavoin kirkot toteuttavat kirkon mission maailmassa. Toivon, että kaikki kirkon lähetysjärjestöt ovat aktiivisesti yhteydessä Ristoon Genevessä ja informoivat häntä lähetystyön näkymistä”, Peura toteaa.

CWME perustettiin vuonna 1961, kun Kansainvälinen lähetysneuvosto (perustettu 1921) yhdistyi Kirkkojen maailmanneuvoston rakenteisiin New Delhin yleiskokouksessa. Komissio järjestää maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssin KMN:n yleiskokousten välissä, noin 7–8 vuoden välein.

Komissioon kuuluu noin 40 jäsentä ja neuvonantajaa ja se kokoontuu puolentoista vuoden välein. Kokousten välillä CWME:n henkilökunta ja erilaiset työryhmät työskentelevät maailmanlähetykseen liittyvien ajankohtaisten teemojen äärellä.

Lisätiedot:
Risto Jukko, p. 050 584 6876