Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Yhteinen keittiö -toimintamalli on yksi TERVE-SOS -palkintofinalisteista

Julkaistu 26.04.2018

Kirkkohallituksen koordinoima Yhteinen keittiö –toimintamalli on yksi viidestä vuoden 2018 TERVE-SOS -palkintofinalisteistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tänä vuonna TERVE-SOS -palkinnon painotuksena on osallisuus. TERVE-SOS -palkinto sekä yleisöäänestyksen voittajan palkinto jaetaan TERVE-SOS -tapahtumassa Hämeenlinnassa tiistaina 8.5.2018. Yleisöäänestykseen voi osallistua Innokylä-verkkopalvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä 30.4. saakka painamalla toimintamallin yhteydessä olevaa peukutusnappia, joka löytyy sivun oikeasta yläkulmasta.

Yhteisissä keittiöissä erilaiset ihmiset toimivat yhdessä

Yhteinen keittiö on paikallisten toimijoiden yhdessä perustama ja kehittämä kaikille avoin paikka, joka on keskeisellä sijainnilla tai jonne on helppo tulla. Yhteinen keittiö kutsuu eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa eläviä alueen asukkaita mukaan. Yhteisessä keittiössä on mahdollisuus tavata muita ihmisiä, osallistua, innostua, harrastaa, työllistyä sekä olla iloksi ja hyödyksi.

Toiminnan toivotaan tavoittavan erityisesti heidät, joiden arjen sujuvuutta yhteinen ateria ja yhdessä toimiminen edesauttavat. Yhteisen keittiön toiminnan eri muodoilla osallistujien voimavarat ja osallisuuden kokemus vahvistuvat. Yhteisen keittiö tavoitteena on myös lisätä terveitä elintapoja ja auttaa arjessa selviytymistä sekä ehkäistä yksinäisyyttä ja eriarvoisuutta. Yhteinen keittiö pyrkii lisäksi vähentämään ruokahävikkiä.

”Maakunta- ja soteuudistus muuttaa paikallista toimintaympäristöä ja haastaa eri tahoja tekemään yhteistyötä verkostoissa. Yhteinen keittiö kokoaa yhteen asuinalueen eri toimijat. Tavoitteena on luoda yhteistä toimintaa, johon ihan jokaisen on helppo liittyä. Olemassa olevat resurssit riittävät, kun tehdään yhdessä voimavaroja yhdistäen”, kertoo Yhteisen keittiön projektipäällikkö Jaana Alasentie Kirkkohallituksesta.

Yhteisen keittiön johtoryhmä on hyväksynyt ensimmäiset sertifioidut Yhteiset keittiöt, jotka toteuttavat Yhteinen keittiö -toimintamallia ja täyttävät määritellyt kriteerit. Nämä sijaitsevat Haukiputaalla, Janakkalassa, Kangasalla, Lahdessa, Porvoossa, Seinäjoella, Tampereella, Torniossa ja Vihdissä. Eri puolilla Suomea on lisäksi kehitteillä useita uusia Yhteisiä keittiöitä, jotka voivat hakea sertifikaattia sitten, kun täyttävät minimikriteerit. Yhteinen keittiö -verkostoon kuuluu myös muita kuin minimikriteerit täyttäviä Yhteisiä keittiöitä eri puolilla Suomea ja verkostoon voi liittyä mukaan myös muita yhteisöruokailuja ja vasta kehitteillä olevia Yhteisiä keittiöitä.

Lisätietoja:
Jaana Alasentie
, projektipäällikkö, Kirkkohallitus, p. 040 688 1474, jaana.alasentie@evl.fi
yhteinenkeittio.fi
TERVE-SOS-palkintoLinkki avautuu uudessa välilehdessä