Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Saavu-noppa antaa vinkkejä, kuinka helpotat pienellä teollasi toisen ihmisen elämää

Julkaistu 17.04.2018

Saavutettavuus seurakunnassa vaatii pitkäjänteistä työskentelyä ja eri tahojen yhteistyötä. Osallisuuden esteet ovat monesti tiedostamattomia. Kirkon julkaisema Saavu-noppa on arpakuution mallinen ja se sisältää vinkkejä, miten saavutettavuutta voidaan yksinkertaisilla keinoilla ja pienillä teoilla edistää seurakunnissa. Nopan avulla seurakunnissa voi pohtia vastauksia vaikkapa siihen, kuinka autat vanhaa miestä pääsemään rakkaansa haudalle, kuinka kerrot lapsille pääsiäisen salaisuudesta tai kuinka puhut vanhuksille niin, että he kuulevat.

”Saavutettavuutta parannetaan pienillä teoilla. Saavu-noppaa heittämällä oivaltaa, miten voi yksinkertaisilla tavoilla helpottaa toisen elämää. Noppa toimii muun muassa saavutettavuusasioiden herättäjänä ja muistuttajana, tapahtuman järjestäjän muistilistana, arvioinnin välineenä ja erilaisten tapahtumien teemoittaja. Saavu-noppa löytyy myös verkosta”, kertoo asiantuntija Tiina Peippo Kirkkohallituksesta.

Noppa on ensisijaisesti suunnattu kirkon työntekijöille ja luottamushenkilöille. Noppa osoittaa käytännön verbien kautta, miten saavutettavuutta edistetään. Samalla se kertoo teologisesti lyhyillä tiivistyksillä sen, miksi kaikkien ihmisten osallisuuden turvaaminen nousee kirkon uskon ytimestä.

Kirkko on tehnyt pitkäjänteistä työtä saavutettavuuden parantamiseksi. Kirkon saavutettavuusohjelmaLinkki avautuu uudessa välilehdessä sisältää osallisuuden ja yhdenvertaisuuden teologiset perusteet, näkökulmia saavutettavuuden esteiden poistamiseen sekä konkreettisia toimenpide-ehdotuksia. Ohjelmaa uudistetaan parhaillaan. Saavu-noppa on osa kirkon saavutettavuustyötä. Noppa julkistettiin 17.4.2018 pidettävässä Vammaisuuden teologia –seminaarissa. Saavu-noppaan voi tutustua Sakasti-verkkopalvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Lisätietoja:
Tiina Peippo, asiantuntija, Kirkkohallitus, p. 040 688 1483, tiina.peippo@evl.fi
Riitta Kuusi, asiantuntija, Kirkkohallitus, 050 300 6353, riitta.kuusi@evl.fi
sakasti.evl.fi/saavunoppaLinkki avautuu uudessa välilehdessä