Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Eurooppalaisten kirkkojen edustajat kokoontuvat toukokuussa Serbiaan

Julkaistu 28.03.2018

Euroopan kirkkojen konferenssin (Conference of European Churches CEC) yleiskokous pidetään Serbian Novi Sadissa 31.5.–6.6.2018. Yleiskokouksen tehtävänä on muun muassa arvioida järjestön toimintaa ja määritellä tavoitteet seuraavaksi viisivuotiskaudeksi.

Tapahtuman teemaksi on nostettu “Te olette minun todistajiani.” (Apostolien teot 1:8). Tavoitteena on nostaa keskusteluun oikeudenmukaisuuden, vieraanvaraisuuden ja todistuksen kysymyksiä Euroopan tulevaisuuden näkökulmista.

”Kysymys kristillisestä todistuksesta askarruttaa Euroopan eri maissa monenmoisissa tilanteissa elävien kirkkojen edustajia. Mikä on kristinuskon läsnäolo julkisessa tilassa ja suhteessa valtioon ja yhteiskuntaan? Mitä merkitsee muutos enemmistöasemasta vähemmistöksi, tai valtionkirkosta yhdeksi uskontokunnaksi muiden joukossa? Kuinka maahanmuuttajakirkko tuo läsnäolonsa ja todistuksensa näkyväksi uudessa kotimaassaan?”, CECin pääsihteeri ortodoksi-isä Heikki Huttunen kuvaa keskeisiä kysymyksiä todistuksesta.

Kokousviikon puhujina on lukuisa joukko eurooppalaisten kirkkojen johtohahmoja sekä muun muassa Euroopan komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Työpajoissa keskusteluaiheet liikkuvat uskonnonvapaudesta bioetiikkaan ja turvapaikanhakijoista teologiaan.

Suomesta yleiskokoukseen osallistuu neljä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaattia, yksi Suomen ortodoksisen kirkon delegaatti sekä yksi Pohjolan Metodistikirkon delegaatti. Lisäksi kokouksessa on mukana Suomesta neuvonantajia sekä stuertteja eli nuoria kokousavustajia. Kaikkiaan Novi Sadiin kokoontuu lähes 500 kokousvierasta.

CEC on ekumeeninen protestanttisten, luterilaisten, ortodoksisten ja anglikaanisten kirkkojen yhteiselin. Siihen kuuluu noin 125 jäsenkirkkoa kaikista Euroopan maista. Konferenssi pyrkii edistämään kirkkojen yhteyttä, rauhaa ja ihmisoikeuksia Euroopassa.

 

Median ilmoittautuminen Novi Sadin kokoukseen on avoinna CECin sivustolla

CECin pääsihteeri Heikki Huttusen kirjoitus yleiskokouksesta Suomen ortodoksisen kirkon sivustolla.

Lisätietoja:

Suomen evankelis-luterilainen kirkko, kirkkoneuvos Kimmo Kääriäinen, p. 040 5221 464

Suomen ortodoksinen kirkko, vastaava tiedottaja Maria Hattunen, p. 040 481 9240