Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Maailmanlähetyksen ja evankelioimisen konferenssi Arushassa Tansaniassa 8.–13.3.

Julkaistu 05.03.2018

Kirkkojen maailmanneuvoston järjestämä maailmanlähetyskonferenssi pidetään Arushassa Tansaniassa 8.–13.3.2018. Konferenssissa kirkkojen ja lähetysjärjestöjen edustajat kokoontuvat tarkastelemaan, miten kristillinen sanoma voi uudistaa ihmisiä ja kansoja nopeasti muuttuvassa maailmassa.

Konferenssiin osallistuu yli 1000 henkeä, heidän joukossaan Suomesta 20 kirkkojen ja lähetysjärjestöjen edustajaa. Afrikkalaisilla on ollut merkittävä rooli valmisteluissa ja sisältöjen tekemisessä. Edellisen kerran vastaava kokous pidettiin Achimotassa Ghanassa vuonna 1957.

Konferenssia ennen ovat alkuperäiskansojen nuorten sekä naisten konferenssit. Ensimmäinen painottaa alkuperäiskansojen nuorten roolia missiossa, ja jälkimmäinen tuo näkyväksi naisten roolin kansainvälisessä lähetystoiminnassa.

Maanosista eniten kristittyjä on Afrikassa

Yli 1000 vuoden ajan Euroopassa oli enemmän kristittyjä kuin missään muussa maanosassa. Vuoden 2017 jälkeen on tapahtunut merkittävä muutos. Nyt ensimmäistä kertaa maanosittain laskettuna eniten kristittyjä on Afrikassa, kaikkiaan 599 miljoonaa, kasvua 17 miljoonaa vuodessa, kertoo uusin World Watch -tilasto.

Afrikkalaisten kristittyjen määrä on ohittanut Latinalaisessa Amerikassa asuvien kristittyjen määrän, joita lasketaan nyt olevan 597 miljoonaa, kasvua vuodessa kuusi miljoonaa. Euroopassa on tällä hetkellä 550 miljoonaa kristittyä, laskennallisesti neljän miljoonan vähennys vuodessa. Aasian kristittyjen määrä tavoittanee eurooppalaisten kristittyjen määrän muutamassa vuodessa.

Kristittyjen määrä laskee voimakkaasi Lähi-idässä. Kristittyjen vainot ja monet konfliktit ovat johtaneet mm. laajaan maastamuuttoon.

Maailman kahden valtauskonnon, kristinuskon ja islamin, kasvu jatkuu, ja maailman uskonnollisuus vahvistuu. Arvioiden mukaan vuonna 2050 kristityt ja muslimit muodostavat 64 prosenttia koko maailman väestöstä.

Ekumeeninen seminaari Helsingissä 20.4.

Maailmanlähetyksen merkitystä tarkastellaan Kirkon lähetystyön keskuksen järjestämässä ekumeenisessa seminaarissa perjantaina 20. huhtikuuta kello 9–15 Kirkon talossa Helsingissä, Eteläranta 8. Pääpuhujana on Bosseyn ekumeenisen instituutin missiologian professori Benjamin Simon. Puheenvuoroja käyttävät myös mm. FIDA:n entinen toiminnanjohtaja Arto Hämäläinen ja Arushan konferenssiin osallistuneet. Seminaari on kaikille avoin.

Lisätietoja:
Conference on World Mission and EvangelismLinkki avautuu uudessa välilehdessä 
Uskontotilasto: International Bulletin of Mission Research, Volume 42, Issue 1/ 2018 ja Open Doors -tiedote 10.2.2018
lähetysteologi Jaakko Rusama, p. 040 142 5242, jaakko.rusama@evl.fi