Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Laajasalo: Jumalan silmissä pieni on jo suuri

Julkaistu 06.02.2018

Helsingin piispa Teemu Laajasalo muistutti valtiopäivien avajaissaarnassaan tänään 6.2.2018, että niin hyvä kuin pahakin lähtevät liikkeelle pienestä siemenestä. ”Sisällissodan muistovuotena on kysyttävä, kuinka sovinnon ja yhteyden siemenet kasvaisivat suureksi ja kuinka riidan, katkeruuden ja tuhon siemenet eivät kasvaisi.”

Valtiopäivien ekumeenisen avajaisjumalanpalveluksen saarnan pohjana oli Matteuksen evankeliumin kohta 13:31–33. Siinä Jeesus vertaa Jumalan valtakuntaa sinapinsiemeneen, joka on pienin kaikista siemenistä, mutta siitä kasvaa puutarhan suurin puu. Piispa Laajasalo pohti pienestä suureksi muuttumista niin toivon, pelon kuin armonkin näkökulmista.

”On vaikea löytää ja erottaa ne pienenpienet siemenet, joissa on hyvä kasvun potentiaali. On vaikea osata ravita kasvua oikein. On vaikea pitää sitkeät rikkaruohot loitolla. Mutta mahdollista se on. Siitä kertoo Suomen tarina. Ja siihen rohkaisee päivän evankeliumi. Pienestä voi tulla suuri – tämä on toivon lause”, Laajasalo sanoi.

Laajasalo puhui hyväntahtoisen puheen ja hyväntahtoisen kuuntelemisen puolesta: ”Sen puolesta, että haluaisimme kuunnella ja antaa toiselle mahdollisuuden tulla ymmärretyksi sen sijaan, että pohdimme jo ensimmäisen sanan kohdalla, kuinka voisimme ymmärtää toisen mahdollisimman väärin.”

Vääränlaisesta puheesta tai vääränlaisesta ymmärtämisestä syytetään Laajasalon mukaan helposti toistuvasti samoja ihmisiä tai samoja ryhmiä. ”Itse olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että tämä on kyllä valitettavasti meitä kaikkia yhdistävä piirre, johon meissä kaikissa on siemen odottamassa.”

Tämä haaste ratkaistaan piispa Laajasalon mukaan niin, että ihmiset yhdessä tunnistavat toivon siemenet, joita haluavat kasvattaa ja toisaalta vihan siemenet, joita ei ole syytä ravita.

Rohkaisun ja toivon siementen kasvattaminen sekä toisaalta pelon ja vihan siementen vähentäminen ovat Laajasalon mukaan vaativia tehtäviä. Siksi hän muistuttikin, että lause ”pienestä voi tulla suuri” on myös armon lause:

”Silloin kun omassa tehtävässäsi rohkeus ei kanna, silloin kun omassa tehtävässäsi vastuu on liian suuri, silloin kun omassa tehtävässäsi epäonnistuminen on kohdalla – juuri silloin voit luottaa Kristuksen armoon. Siihen, että Jumalan silmissä keskeneräinen on jo valmis. Siihen, että Jumalan silmissä matkalla oleva on jo perillä. Siihen, että Jumalan silmissä pieni on jo suuri.”

 

Lisätietoja: piispan sihteeri Maritta Maununen, p. 050 5670 664

 

Uutisen liitteet