Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Uskontojournalismi-palkinto Horisontti-ohjelman tekijöille

Julkaistu 05.12.2017

Kotimaa-säätiö on jakanut ensimmäisen Uskontojournalismi-palkintonsa. Palkinnon saivat Radio Yle 1:n Horisontti-ohjelmaa tänä vuonna tehneet Kirkon viestinnän toimittajat Anna Patronen, Samuli Suonpää ja Ville Talola.

Palkintoperustelujen mukaan ohjelman toimittajat ovat tehneet paneutuvaa työtä ja tuoneet esiin erilaisia ääniä ja näkökulmia suomalaisessa uskontokentässä. Luterilaisen valtakirkon lisäksi esillä ovat olleet muiden uskontojen, etiikan ja elämänkatsomuksen kysymykset. Horisontti on uskontojournalismia parhaimmillaan ja laaja-alaisimmillaan.

Perusteluissa todetaan, että vaikka ohjelma on Kirkon viestinnän Ylelle tekemä, se ei ole kirkon asioiden äänitorvi, vaan piirtää asiantuntevasti laajemman kuvan monikulttuurisesta ja -uskontoisesta Suomesta.

Horisontti vastaa hyvin Uskontojournalismi-palkinnon tarkoitusta, joka on edistää asiallisen ja uusia näkökulmia avaavan uskontojournalismin asemaa ja näkyvyyttä Suomessa.

Toimittaja Anna Patronen toteaakin, että tässä ajassa on tärkeää ymmärtää erilaisuutta.

”Minusta Horisontti vastaa tähän tarpeeseen käsittelemällä uskontokentän ilmiöitä. On myös tärkeää, että uskonto säilyisi osana julkista keskustelua, ja että uskonnosta voidaan puhua luontevasti.”

Horisontti-ohjelma kuullaan Yle Radio 1:n kanavalla sunnuntaisin klo 12.15. Sillä on viikoittain noin 83 000 kuulijaa.

Uskontojournalismi-palkintoa jakavan Kotimaa-säätiön tarkoituksena on sääntöjen mukaan "kristilliseen elämänkatsomukseen pohjautuvan kotimaisen sana- ja muun taiteen, tiedonvälityksen sekä uskontoon ja uskonnolliseen elämään kohdistuvan tieteenharjoittamisen tukeminen". Tarkoitustaan säätiö toteuttaa muun muassa jakamalla apurahoja ja palkintoja. Säätiön hallituksen muodostaa Kotimaa Oy:n hallitus.

Kotimaa-säätiö on perustettu vuonna 1985. Ensimmäisen Uskontojournalismi-palkinnon valitsi työryhmä, johon kuuluivat päätoimittaja Mari Teinilä, toimituspäällikkö Freija Özcan ja julkaisupäällikkö Olli Seppälä Kotimaa-lehdestä.

Uskontojournalismi-palkinto on määrä julkistaa vuosittain 5. joulukuuta eli Kotimaa-lehden syntymäpäivänä. Palkinto on suuruudeltaan 3 000 euroa.

Horisontti Yle AreenassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä