Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinto Jaakko Löytylle

Julkaistu 07.11.2017

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö on myöntänyt vuoden 2017 tunnustuspalkinnon muusikko Jaakko Löytylle. Säätiön hallituksen puheenjohtaja, piispa Jari Jolkkonen luovuttaa palkinnon Kuopion tuomiokirkossa Martinpäivän kirkkojuhlassa perjantaina 10.11.2017.

Jaakko Löytty on Suomen arvostetuimpia gospelmuusikoita, jonka usein kantaa ottavat hengelliset laulut tunnetaan laajasti. Virsikirjan uudessa lisävihkossa on Löytyn virsiä, ja hän on ollut keskeisesti mukana myös Siionin virsien uudistustyössä.

Elämänsä ensimmäiset 12 vuotta Jaakko Löytty vietti Namibiassa, jossa hänen vanhempansa toimivat lähetystyössä. Löytyn musiikissa onkin jälkiä afrikkalaisesta perinteestä mutta myös vanhoista virsistä.

”Minun äänimaisemani on ambolainen virren veisuu. Lisäksi lapsuuden perheessäni veisasimme iltaisin Ambomaalla suomalaista virsikirjaa numero numerolta. Se oli sitä suomalaisuutta, ja minä taisin oppia tuntemaan virren numerot ennen kuin opin lukemaan”, Jaakko Löytty kertoo.

Ensimmäisen levynsä ”Asioita joista vaietaan” Löytty julkaisi vuonna 1974, ja siitä lähtien hänen laulunsa ovat olleet rippikoulun ja Nuoren seurakunnan veisukirjan suosituinta materiaalia. Tätä nuorten hengellistä musiikkia Löytty kavereineen alkoi jo 1970-luvulla kutsua gospeliksi.

”Olen tehnyt omaa elämänprosessiani musiikiksi. Aina kun teen laulun, kirjoitan siihen päivämäärän. Olennaista on ollut musiikin omannäköisyys ja sen ajankohtaisuus itselle”, Löytty toteaa.

Muusikko Jaakko Löytty on tiedotusvälineiden tavattavissa perjantaina 10.11.2017 klo 15.00 Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulissa, Kuninkaankatu 22 A 3. krs.

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt: säätiön asiamies Kaija Pyykönen, p. 044 303 9633, kaija.pyykonen@gmail.com

Jaakko Löytyn kuva: Kirkon kuvapankkiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

* * *

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö Linkki avautuu uudessa välilehdessävaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä. Säätiö järjestää seminaareja, esitelmätilaisuuksia ja muita kulttuuritapahtumia. Reformaation merkkivuonna säätiö on tuottanut Rakkauden ateria -kirkko-oopperan sekä tv-dokumentin Martti ja minä, reformaattorin tarinaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Säätiö jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle.