Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Turun tuomiokirkko jälleen Tiekirkkojen ykkönen

Julkaistu 06.10.2017

Turun tuomiokirkko komeilee vuodesta toiseen lippulaivana Tiekirkkojen kävijämäärissä. Tuomiokirkossa vieraili menneen kesän aikana reilut 62 000 kävijää. Uusina tiekirkkojen ”Top ten -listalle” kiilasivat Oulun tuomiokirkko, Mikkelin tuomiokirkko sekä Paltamon vanha kirkko.

Avoinna olleista 265 tiekirkosta 139 laski kävijänsä. Kävijöitä kertyi näihin yhteensä 286 998. Tilastoitujen Tiekirkkojen keskimääräinen kävijämäärä on noin 2000 kävijää/kirkko.

Kävijämäärältään suosituimmat kirkot kesällä 2017:

  1. Turun tuomiokirkko, 62 275
  2. Rauma, Pyhän Ristin kirkko, 22 452
  3. Oulun tuomiokirkko, 13 687
  4. Kuopion tuomiokirkko, 10 840
  5. Mikkelin tuomiokirkko, 10 457
  6. Tampere, Finlaysonin kirkko - Lasten katedraali, 9 698
  7. Vammala, Karkku, Sastamalan kirkko - Pyhän Marian kirkko, 8 980
  8. Paltamon vanha kirkko, 8 322
  9. Rovaniemen kirkko, 7 919
  10. Tampere, Pyhien Aleksanteri Nevalaisen ja Nikolaoksen kirkko, 6 991

Kävijäpalaute kertoo, että Tiekirkoissa kävijät arvostavat ennen kaikkea sitä, että kirkot pitävät ovensa auki. Myös Tiekirkkojen oppaat saavat kiitosta. On arvokasta, että kirkoissa on opas heitä varten, jotka haluavat lisätietoa kirkosta, paikkakunnasta tai muuten vain toivovat juttuseuraa.   

Kesän uutuus oli Tiekirkkoauto, joka väritti katukuvaa kesäheinäkuussa ympäri Suomea ja parkkeerasi lukuisten Tiekirkkojen lisäksi mm. SuomiAreenalle, Herättäjäjuhlille, Tangomarkkinoille ja Asuntomessuille. Tiekirkkoauton kierroksen kuvasatoa löytyy tunnuksella #tiekirkot.

Tiekirkkotoiminta koetaan innostavana ja palkitsevana

Seurakunnissa tiekirkkojen yhdyshenkilöinä toimivat pitävät tiekirkkoja todellisena menestyksenä. Toiminta on vakiintunutta, ja se on löytänyt oman paikkansa kesä-Suomen tarjonnassa. Kirkon ovien avaaminen kesämatkalaisille ja muille kirkkoon piipahtaville koettiin seurakunnissa innostavana ja tärkeänä.

Tiekirkkojen yhdyshenkilöiden palautteessa esiin nousivat vapaaehtoisten sitoutuminen ja vierailijoiden kohtaaminen. Kävijöiden tiedonhalu yllätti positiivisesti. Tiekirkko koetaan eräänlaisena paikallisen kansanperinteen jakofoorumina, kun kirkkovieraat jakoivat tarinoitaan kirkon ja kunnan historiasta.

Tiekirkot ovat luterilaisia ja ortodoksisia kirkkoja, jotka pitävät ovensa avoinna matkailijoille kesäaikana. Tiekirkot rantautuivat Suomeen 1991, jolloin toiminta alkoi muutamassa kirkossa Pohjois-Suomessa. Vuosien mittaan Tiekirkkojen määrä on vakiintunut 260 kirkon tuntumaan. Uusia kirkkoja tulee mukaan joka vuosi. Tiekirkot avaavat ovensa taas kesäkuun 2018 alussa. Toimintaa koordinoi Kirkkopalvelut ry.

Lisätietoja:
Kehittämispäällikkö Jari Kupiainen, Kirkkopalvelut ry, jari.kupiainen@kirkkopalvelut.fi, p. 040 355 1614
www.tiekirkot.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kuvia ja logojaLinkki avautuu uudessa välilehdessä