Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Musiikkia, tanssia ja tarinoita – reformaation merkkivuosi huipentuu 5.11.2017 Turussa

Julkaistu 21.09.2017

Reformaation merkkivuoden valtakunnallista pääjuhlaa vietetään Turussa 5. marraskuuta. Juhlassa historia ja nykyisyys kohtaavat, kun lavalla nähdään Mikael Agricolan seurana joukko tämän päivän kristillisiä ja yhteiskunnallisia vaikuttajia ja muusikoita.

Pääjuhlapäivä alkaa klo 10 televisioitavalla juhlajumalanpalveluksella Turun Tuomiokirkossa ja jatkuu iltapäivällä klo 15 kaikille avoimessa pääjuhlassa Logomossa. Juhlan teemana on ”Yhtä matkaa – reformaatiota jo 500 vuotta”.

Logomon pääjuhla rakentuu tarinan ympärille. Mukaansatempaava aikamatka kuljettaa Mikael Agricolan perheen 1500-luvulta vuoden 2017 Suomeen. He saavat kuulla, millä tavoin satojen vuosien takaiset teot ja sanat yhä vaikuttavat suomalaiseen elämään. Musiikin, tanssin ja kuvien siivittämässä juhlassa kuullaan tämän päivän isien ja äitien, poikien ja tyttärien tarinoita omista juuristaan. ”Henkinen ja hengellinen perintö kantaa sukupolvesta toiseen. Tulevat vuosisadat rakentuvat tämän hetken tekojen ja sanojen perustalle”, kuvaa juhlan käsikirjoittaja, kirjailija Tytti Issakainen tarinan ideaa.

Lavalla nähdään muun muassa Pekka Simojoki tyttärensä Henna Wallinin kanssa, Anna-Mari Kaskinen tyttärensä Katja-Maaria Vilénin kanssa ja Jaakko Löytty perheineen. Mukana ohjelmassa on myös muita tuttuja kasvoja kuten Marzi ja Hannu Nyman, Olivia Amupala ja Mikaveli.

Yhtä matkaa -juhlaan on vapaa pääsy. Tapahtumaan voi kuitenkin varata paikat itselleen tai ryhmälleen osoitteesta reformaatio2017.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Suomessa on liitytty kuluneen vuoden aikana kansainvälisen reformaation merkkivuoden viettoon. Monipuolista ohjelmaa on järjestetty eri puolilla maata. 31. lokakuuta 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Luther julkaisi kuuluisat teesinsä. Teesit käynnistivät kirkollista elämää, kieltä ja kansansivistystä, kulttuuria, hallintoa ja lainsäädäntöä muovanneen tapahtumasarjan, jota kutsutaan reformaatioksi tai uskonpuhdistukseksi. Sen seurauksena syntyi myös luterilainen kirkko.

Lisätietoja: Mikael Tammilehto, mikael.tammilehto@evl.fi, p. 040 341 7647