Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Valtakunnallista kehitysvammaisten kirkkopyhää vietetään 20.9. Pieksämäellä

Julkaistu 14.09.2017

Keskiviikkona 20. syyskuuta vietetään 40. kerran valtakunnallista kehitysvammaisten kirkkopyhää. Kirkkopyhän tapahtumapaikkana on tänä vuonna Vaalijalan kuntoutuskeskus Pieksämäellä. Tapahtuma kokoaa vuosittain noin 700–1300 kehitysvammaista ja heidän läheistään yhteen.

Kehitysvammaisten kirkkopyhän teemana on tänä vuonna vuorovaikutus. Toteutuksessa huomioidaan myös Suomi100- ja reformaatio 500 vuottta –juhlat. Kirkkopyhän tunnus on ”Monin kielin keskellämme”.

Kehitysvammaisten kirkkopyhä alkaa selkokielisellä messulla. Messun on suunnitellut Vaalijalan asiakkaista, henkilökunnasta ja omaisista koostuva messuryhmä yhteistyössä Pieksämäen seurakunnan kanssa. Messussa ovat mukana muun muassa Kuopion piispa Jari Jolkkonen, messuryhmäläiset sekä kehitysvammaistyön papit Matti Pehkonen ja Sanna Hynninen.

Messu televisioidaan, ja se lähetetään Yle TV1:llä sunnuntaina 1.10.2017 klo 10.00. 

Kirkkopyhän ohjelmassa on messun lisäksi muun muassa pajatoimintaa ja päiväjuhla.

Aistialttarilla koetaan kirkkovuosi kaikilla aisteilla

Kehitysvammaisten kirkkopyhän aikana on mahdollista tutustua myös Suomen ensimmäiseen aistialttariin, joka otettiin käyttöön Vaalijalan kirkossa viime keväänä.

Aistialttari tuo kirkkovuoden teemat aistittaviksi kaikilla ihmisen viidellä perusaistilla. Aistialttari mahdollistaa kirkkovuoden teemojen esittelyn niin, että myös aistivammaiset pääsevät osallisiksi messun sanomasta.

Vaalijalan aistialttari on betonista ja lasista rakennettu sivualttari, joka koostuu vitriineistä, syvennyksistä sekä pitkistä kaiteista, joiden taakse tulee kirkkovuoden teemojen mukaan vaihtuvia kosketeltavia esineitä, pistekirjoitusta sekä tuoksuja, kuten mirhaa, salviaa ja suitsuketta. Kaiuttimien kautta voi kuunnella musiikkia sekä muita ääniä.

Alttaria on ideoitu yhdessä Vaalijalan kuntoutuskeskuksen väen kanssa. Alttarin on suunnitellut arkkitehti Severi Blomstedt. Teologisina asiantuntijoina toimivat pastorit Sanna Hynninen ja Matti Pehkonen.

Vaalijalan kirkon aistialttari on jokaisen kirkossa kävijän koettavissa ja kokeiltavissa. Alttarin suunnittelussa on otettu huomioon myös pyörätuolilla liikkuvat.

Lisätiedot:
Tiina Peippo, asiantuntija, p. 040 6881 483, tiina.p.peippo@evl.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
https://vaalijala.fi/tapahtumakalenteriLinkki avautuu uudessa välilehdessä