Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Mikkelinpäivä on lasten ja enkelien päivä

Julkaistu 12.09.2017

Mikkelinpäivä on omistettu lapsille ja enkeleille. Sitä on vietetty enkelien ja lasten yhteisenä juhlapyhänä, koska Jeesus antoi lapsille erityisen arvon. Päivän evankeliumissa Jeesus asettaa lapsen esikuvaksi aikuisille: "..ellette käänny ja tule lasten kaltaisiksi, te ette pääse taivasten valtakuntaan.” 

Seurakuntien lapsityössä päivä on yksi kirkkovuoden tärkeimmistä päivistä. 

Arkkienkeli Mikael on antanut nimen koko juhlalle. Nimi on hepreaa ja tarkoittaa ”kuka on kuin Jumala” (mi-ka-el). Hän on yksi niistä enkelihahmoista, joka maailmanlaajuisesti tunnetaan nimeltä. Yleensä enkelit kuitenkin jäävät Raamatun lehdilläkin nimettömiksi, sillä heidät tunnistetaan Jumalan sanantuojiksi tai lähettiläiksi vasta jälkikäteen.

Mikkelinpäivää vietetään tänä vuonna lokakuun 1. päivänä.

---

Lutherin kynästä:

Luther kirjoittaa mikkelinpäivästä tekstissä, jossa hän viittaa evankeliumiin.

Katsokaa, ettette halveksi yhtäkään näistä vähäisistä. Sillä minä sanon teille: heidän enkelinsä saavat taivaissa joka hetki katsella minun taivaallisen Isäni kasvoja. (Matt. 18:10)

Me vietämme tätä juhlapäivää oppiaksemme rakastamaan ja kunnioittamaan pyhiä enkeleitä, ei heidän itsensä tähden, vaan Jumalan tähden, ja rakastaaksemme, kunnioittaaksemme ja kiittääksemme Herraa Jumalaamme, joka on asettanut heidät suojelijoiksemme ja vartijoiksemme, varjelemaan ja suojelemaan meitä kaikesta perkeleen ja maailman väkivallasta, kavaluudesta ja kiusauksista ja kaikesta pahasta. Tietäkäämme, että jokaisella ihmisellä totisesti on enkelinsä, joka häntä kaitsee ja holhoaa. Sananlasku sanookin vaarasta pelastuneista: "Sinulla on hyvä enkeli", tai: "Hyvä enkelisi oli sinua suojelemassa". Hyvä ja kaunis puheentapa! Se muistuttaa meille siitä hyvyydestä, jota Jumala osoittaa meille pyhien enkeliensä kautta. Martti Luther (Hengellinen virvoittaja. Jokapäiväisiä Jumalan sanan tutkisteluja, Martti Lutherin kirjoista kokoilleet J.L. Pasig ja Geo. Link. 3. painos toim. Heikki Koskenniemi. SLEY. Helsinki 1952. S. 594.) Sitaatin tarkka lähde on tuntematon.

mikkelinpaiva-2017

Kuva: Kirkon kuvapankki/Markku Pihlaja. Kirkkovuoteen liittyvä kuvasarja löytyy Kirkon kuvapankista hakusanalla "kirkkovuosi2017".

---

Parhaillaan vietettävä reformaation merkkivuosi näkyy vuoden 2017 kirkkovuositiedotteissa, joissa julkaistaan Martti Lutherin kirjoituksia. 31.10.2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta siitä, kun Martti Luther julkaisi 95 teesiään.

”Luther kirjoitti aikanaan useita niin sanottuja postilloja, eli kirkkovuoden teksteihin liittyviä kirjallisia saarnoja. Hyvin usein postillojen tekstit vastaavat meidän nykyisen kirkkovuotemme tekstejä. Lutherin postilloja on käännetty myös suomeksi ja niitä ovat aktiivisesti lukeneet sekä papit valmistaessaan tulevan pyhän saarnaa että tavalliset seurakuntalaiset hartaudekseen”, kertoo Kirkon koulutuskeskuksen johtaja Kari Kopperi.

Vuoden 2017 aikana julkaistavat Lutherin kirkkovuotta käsittelevät lainaukset valitsee Kari Kopperi.