Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ministeri Risikko ja piispa Vikström: Nuoret tärkeää ottaa mukaan päätöksentekoon

Julkaistu 13.07.2017

Neljän päivän eli noin 80 aukiolotunnin aikana SuomiAreenan kävijät ovat jättäneet kirkon ja Suomi 100 -juhlavuoden pystyttämälle Muutosterassille noin tuhat muutostoivetta. Torstaina Muutosterassin Ratkaisupajassa nuoret ja päättäjät pohtivat nuorten osallisuutta päätöksenteossa ja vaikuttamisessa. Nuoret toivovat erityisesti konkreettista toimintaa paremman maailman puolesta.

Ratkaisupajan satoa torstai-iltana MTV-lavalla läpikäyneet sisäministeri Paula Risikko ja Porvoon piispa Björn Vikström totesivat yhdessä, että nuoria on tärkeää kuulla ja heidät on otettava mukaan päätöksentekoon.

Piispa Vikströmin mielestä tarvitaan innovatiivisuutta siinä, miten ja millaista kanavaa pitkin nuorten mielipiteet saadaan päättäjien tietoisuuteen. Haasteena on, että nuoret omaksuvat aina uusia kanavia eivätkä aikuiset pysy perässä.

”Meidän pitää myös uskaltaa opettaa nuorille demokratiaa, sitä, miten päätöksenteko toimii. Porvoon hiippakunnassa järjestetään esimerkiksi Nuorten kirkkopäivät, jossa nuoret harjoittelevat päätöksentekoa. Poliittisessa nuorisotoiminnassa sitä opitaan myös”, Vikström totesi.

Ministeri Risikon mielestä myös kouluissa olisi syytä puhua vahvemmin siitä, mitä päätöksentekoon osallistuminen on ja miten se toimii.

Enemmän aikaa lapselle

”Vietä aikaa lasten kanssa” sekä monet muut Muutosterassin viestit kertovat, että lapset arvostavat erityisesti yhdessä vietettyä aikaa.

Piispa Vikströmin mielestä yhteiskunnan pitäisi huolehtia, että päiväkoti- ja kouluryhmät pysyisivät riittävän pieninä taloudellisista haasteista huolimatta.

”Mitä pienempi ryhmäkoko päiväkodissa on, sitä todennäköisemmin lapsi saa kokea, että aikuisella on hänelle aikaa. Oikean kokoisessa ryhmässä aikuisella on mahdollisuus nähdä lapsi ja nuori yksilönä”, Vikström sanoi.

Ministeri Risikko totesi asian olevan paitsi resurssi-, myös osaamiskysymys. Lasten kanssa toimiessa ei hänen mukaansa tärkeää ole aina vain ajan määrä, vaan myös laatu.

”Olennaista on se, miten aikuinen osaa kohdata lapsen ja keskittyä tähän. Kouluissa olennaista on myös se, miten yhdessä tekeminen on järjestetty”, Risikko sanoi.

Hän painotti myös, että jokaisella lapsella tulisi olla ainakin yksi luotettava aikuinen. ”Se puuttuu liian monelta lapselta tänä päivänä.”

Muutosterassi on Suomi 100 -juhlavuoden ja evankelis-luterilaisen kirkon 100 tuntia avoinna oleva tila, jossa jokainen voi istuttaa muutostoiveensa ja antaa ideansa. Aloitteisiin etsitään ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden ja päättäjien voimin. Muutosterassi on avoinna yötä päivää koko SuomiAreenan ajan, 10.–14.7.2017.

Muutosterassi sulkeutuu perjantaina klo 14. Viikon muutostoivesatoa käyvät perjantaina läpi arkkipiispa Kari Mäkinen sekä eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen SuomiAreenan MTV-lavalla klo 14.20.

Torstaina Muutosterassin Ratkaisupajassa olivat keskustelemassa porilaisten nuorten kanssa piispa Irja Askola, opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah sekä kirkkoherra Kari Kanala.

Kirkko on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista vuonna 2017. Kirkon koko areenaohjelma on osoitteessa evl.fi/suomiareena.

Kirkon SuomiAreena-kuvia on ladattavissa osoitteessa:

http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM

#armoa2017 #suomi100 #suomiareena #muutosterassi