Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Muutosterassin viesti SuomiAreenalta: Yhdessä olemme enemmän

Julkaistu 11.07.2017

Maanantain ja tiistain aikana Suomi 100 -hankkeen ja kirkon yhteiselle Muutosterassille SuomiAreenalla on jätetty 118 yhteisöllisyyteen liittyvää muutostoivetta. Kaikkiaan ajatuksia siitä, miten luodaan hyvä huominen, on jätetty jo satoja.

”Yhdessä olemme enemmän, minuutti sinulta voi olla toiselle elämä. Tämänkaltaiset viestit osoittivat, että kävijät ovat kiinnostuneita toinen toisistaan”, summasi pastori Kaisa Kariranta Muutosterassin tämänhetkistä satoa ministeri Pirkko Mattilalle ja Helsingin piispa Irja Askolalle torivartissa tiistaina illansuussa. Hän muistutti myös, että Suomi 100 -juhlavuoden teema ”yhdessä" on saanut liikkeelle sadattuhannet tekijät.

”Ihmiset kaipaavat sitä, että meillä olisi toisillemme aikaa. Ei aikaa suorittaa vaan elää elämäntäyteistä elämää”, ministeri Pirkko Mattila tulkitsi.

Irja Askola määritteli, että ihmisen syvä tarve on tulla nähdyksi, kuulluksi, saada olla totta koko elämäntarinansa kanssa, sellaisena kuin on.

”Yhteisö voi olla ihmisen suurin voimavara, mutta pahimmillaan se voi myös olla vankila, joka vie viimeisetkin voiman rippeet. On myös muistettava, että on hyvin erilaisia tapoja kokea kuuluvansa yhteisöön, Jumalan perheväkeen tai vaikkapa kaukana olevaan sukuun”, Askola sanoi.

Yhteisöhankkeet tarvitsevat vapaaehtoistyötä, rahaa ja osaamista

Yksinäisyyteen haetaan tällä hetkellä ratkaisua muun muassa kirkon koordinoimassa ja valtion rahoittamassa Yhteinen keittiö -hankkeessa.

”Yhteisessä keittiössä ei pelkästään syödä, vaan siellä voi vaikka hoitaa mehiläispesää, kerätä hunajaa, kasvattaa vihanneksia tai tavata sosiaalityöntekijän”, Kariranta kuvasi.

Päivän Ratkaisupaja-keskustelussa asiantuntijat olivat kuitenkin muistuttaneet, että yhteisöllisyyden rakentaminen vaatii pitkäjänteistä toimintaa ja rahaa. Hankkeista olisi päästävä pysyvään toimintaan.

Mattila totesi näkevänsä Suomen järjestö- ja vapaaehtoistyön vahvana maana. ”Valtion, kuntien ja tulevaisuudessa maakuntien on kuitenkin tultava omalla rahoituksellaan mukaan ja viestittävä, että tätä työtä arvostetaan”, Mattila sanoi.

Piispa Askola näki tärkeänä, että ihmiset paitsi ideoivat yhteisöllisyyttä edistäviä toimia, myös toimivat jämäkästi päättäjiä kohtaan rahoituksen suhteen. Raha ei kuitenkaan ratkaise kaikkea. Tavoite yhteisöllisyyden kehittämisessä on Askolan mukaan, että erilaiset ihmiset kohtaisivat, eivät vain ihmiset saman kuplan sisällä.

”Rahan lisäksi tässä tarvitaan myös sosiaalista osaamista, konfliktin sietokykyä ja hyvää yhteisöjohtamista”, piispa kuvasi.

Muutosterassi on Suomi 100 -juhlavuoden ja evankelis-luterilaisen kirkon 100 tuntia avoinna oleva tila, jossa jokainen voi istuttaa muutostoiveensa ja antaa ideansa. Aloitteisiin etsitään ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden ja päättäjien voimin. Muutosterassi on avoinna yötä päivää koko SuomiAreenan ajan, 10.–14.7.2017.

Tiistain yhteisöllisyyteen liittyvässä ratkaisupajassa olivat keskustelemassa Lapuan piispa Simo Peura, köyhyystutkija Jouko Karjalainen (THL), Jouni Gustafsson (Tatsi/Yhteinen keittiö Porvoo), kehittämispäällikkö Liisa Björklund (ME-Säätiö), erikoistutkija Anna-Maria Isola (THL/Sokra) sekä kokemusasiantuntijoita.

Kirkko on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista vuonna 2017. Kirkon koko areenaohjelma on osoitteessa evl.fi/suomiareena.

Kirkon SuomiAreena-kuvia on ladattavissa osoitteessa:

http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM

#armoa2017 #suomi100 #suomiareena #muutosterassi