Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Ministeri Lindström ja piispa Luoma SuomiAreenalla: Relaa ja innostu työelämästä

Julkaistu 10.07.2017

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ja Suomi100-hankkeen Muutosterassilla voi jokainen istuttaa muutostoiveen siitä, kuinka Suomesta saataisiin entistäkin parempi maa. Avajaispäivänä jätetyistä muutostoiveista työelämää koskevat 52 ajatusta käsiteltiin asiantuntijoiden Ratkaisupajassa eli pyöreän pöydän keskustelussa. Kysymyksenä Ratkaisupajassa oli, miten suomalaisesta työelämästä saataisiin Euroopan paras.

Päivän satoa pohtivat illansuussa MTV-areenalla ministeri Jari Lindström ja Espoon piispa Tapio Luoma Kaisa Karirannan haastattelemana.

Tapio Luoma kertoi, että Ratkaisupajassa keskusteltiin paljon innovaatioista ja luottamuksesta. Sekä työnantaja- että työntekijäpuolen edustajat näkivät luottamuksen olennaisena asiana, jos työltä toivotaan tuottavuutta ja työhyvinvointia.

”Luottamusta ei voi saavuttaa, jos ei ole kokemusta yhdessä tekemisestä”, Luoma kuvasi.

Ratkaisupajassa ehdotettiin, että suomalainen työelämä tarvitsee kehittyäkseen mittareita, joihin voidaan sitoutua korkealla tasolla. Ministeri Lindström oli samoilla linjoilla.

”Työelämä pitäisi brändätä. Tarvitaan työelämän joutsenmerkki, joka kertoo, että tässä työpaikassa tavoitellaan Euroopan parasta työelämää”, ministeri sanoi. Hyvän työelämän brändäystä tavoitellaankin työ- ja elinkeinoministeriön Työelämä 2020 -hankkeella.

Työministeri ja piispa kirjoittivat keskustelun lopuksi myös omat henkilökohtaiset muutostoiveensa työelämän suhteen.

”Relaa välillä!”, ministeri Lindström kirjoitti. ”Relaaminen on yllättävän vaikeaa. Joskus pitää uskaltaa ottaa irtiotto. Kun lepäät ja lomailet, olet tehokkaampi”, hän sanoi.

Piispa Luoma puolestaan toivoi, että innostus säilyisi. ”Kokemukseni on, että jokaisessa työssä voi leipääntyä. Relaaminen on toki yksi avain innostuksen säilymiseen. Toivoisin myös, että työelämän rakenteet olisivat sellaisia, että ne eivät tappaisi innostusta”, piispa sanoi.

Muutosterassi on Suomi 100 -juhlavuoden ja evankelis-luterilaisen kirkon 100 tuntia avoinna oleva tila, jossa jokainen voi istuttaa muutostoiveensa ja antaa ideansa. Aloitteisiin etsitään ratkaisuja yhdessä asiantuntijoiden ja päättäjien voimin. Muutosterassi on avoinna yötä päivää koko SuomiAreenan ajan, 10.–14.7.2017.

Ratkaisupajassa olivat keskustelemassa Espoon piispa Tapio Luoma, johtava asiantuntija Tuomo Alasoini (Tekes), johtaja Antti Palola (STTK), johtaja Veli-Matti Lamppu (Suomen Yrittäjät) sekä työmarkkinajohtaja Vuokko Piekkala (Kirkon työmarkkinalaitos).

Kirkko on yksi SuomiAreenan pääyhteistyökumppaneista vuonna 2017. Kirkon koko areenaohjelma on osoitteessa evl.fi/suomiareena.

Kirkon SuomiAreena-kuvia on ladattavissa osoitteessa:

http://kuvapankki.evl.fi/Login.jsp?colID=3PnEkkdM