Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Yhteinen keittiö -hanke laajenee ruuhka-Suomesta koko maahan

Julkaistu 07.07.2017

Yhteinen keittiö on STM:n rahoittama ja Kirkkohallituksen koordinoima kaksivuotinen hanke. Sen aikana perustetaan jokaiseen tulevaan maakuntaan vähintään kaksi matalan kynnyksen kohtaamispaikkaa, Yhteistä keittiötä.

Tavoitteena on, että erityisesti hyvinvoinnin ja terveyden osalta heikommassa asemassa olevat väestöryhmät saavat Yhteisen keittiön kautta mahdollisuuden yhdessä toimimiseen ja mielekkääseen tekemiseen. Pääpaino on yhteisöllisessä kohtaamisessa.

Terveellisen ruoan suunnitteleminen ja valmistaminen sekä yhteinen ateriointi ovat osa yhteisen keittiön toteutusta. Tavoitteena on myös lisätä terveitä elintapoja, arjessa selviytymistä sekä vähentää ruokahävikkiä.

Malli perustuu useiden toimijoiden yhdessä tekemiseen. Mukana on paikallisia seurakuntia, kaupunkeja ja kuntia, sairaanhoitopiirejä, oppilaitoksia ja yhdistyksiä.

”Alueilla on mahtavaa osaamista, mikä saadaan käyttöön yhteisen keittiön avulla,” asiantuntija Tiina Saarela Kirkkohallituksesta toteaa.

Hanke on käynnistynyt viidellä pilottipaikkakunnalla: Tampere, Seinäjoki, Lahti, Porvoo ja Vihti. Toiminta käynnistyy ruuhka-Suomesta, josta se laajenee koko maahan vuosien 2017−2018 aikana.

Hankkeen valtakunnallisina toimijoina ovat mm. Ehyt ry, Marttaliitto, Helsingin Diakonissalaitos ja Maa- ja kotitalousnaiset.

Yhdessä syöden maailma paremmaksi? Asiantuntijakeskustelu SuomiAreenassa ti 11.7.2017

SuomiAreenan Muutosterassin RatkaisupajassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä järjestetään tiistaina 11.7. klo 13.30−15.00 asiantuntijakeskustelu, jonka teemoina ovat muun muassa yhteisöllisyys, osallisuus, eriarvoisuus ja yksinäisyys.

Keskustelussa pohditaan yhdessä, miten toimintakulttuurin muutos saadaan aikaiseksi Yhteinen keittiö -hankkeen teemoilla. Ratkaisuja haetaan hyödyntämällä keskusteluun osallistujien tuomia ja Muutosterassille jätettyjä päivän teemoja käsitteleviä ideoita ja muutostoiveita. Keskustelun tavoitteena on löytää ainakin yksi ratkaisu, johon kaikki pöydän ympärillä olevat voivat sitoutua. Lopputuloksena istutetaan muutos; jotakin mitä jokainen voi viedä keskustelusta mukanaan työhönsä ja elämäänsä.

Asiantuntijakeskusteluun osallistuvat piispa Simo Peura, köyhyystutkija Jouko Karjalainen THL:sta, kehittämispäällikkö Liisa Björklund ME-Säätiöstä, erikoistutkija Anna-Maria Isola THL:sta/Sokrasta sekä toiminnanjohtaja Jouni Gustafsson Työttömien ay-jäsenten tukiyhdistys ry Tatsista, Gustafsson toimii myös Porvoon Yhteisessä keittiössä. Mukana keskustelussa on myös kokemusasiantuntijoita.

Yhteinen keittiö − yhdessä enemmän -seminaari Helsingissä 6.9.2017

Yhteinen keittiö – yhdessä enemmän -seminaari järjestetään Helsingissä keskiviikkona 6.9.2017 klo 9−16 Helsingin Diakonissalaitoksen auditoriossa (Alppikatu 2). Tilaisuuden avaa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Seminaari toimii lähtölaukauksena ja innostajana hyvien käytäntöjen valtakunnallisessa levityksessä. Yhteinen keittiö -mallin levittäminen eri maakuntiin alkaa seminaarin jälkeen.

Tilaisuus on tarkoitettu hankkeen nykyisille ja tuleville toimijoille, sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille.

Lisätietoja seminaarista löytyy Sakasti-verkkopalvelustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja:
projektipäällikkö Jaana Alasentie, p. 040 688 1474, Kirkkohallitus
asiantuntija Tiina Saarela, p. 050 344 8573, Kirkkohallitus
sähköposti: yhteinenkeittio.hanke@evl.fi
#yhteinenkeittio #suomi100 #suomiareena #armoa2017