Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Luterilaisen maailmanliiton 12. yleiskokous päättyi Namibian Windhoekissa

Julkaistu 17.05.2017

Muun muassa pakolaisten asema, naisiin kohdistuva väkivalta sekä sukupuolten välinen oikeudenmukaisuus nousivat esiin Luterilaisen maailmanliiton päätteeksi keskiviikkona 16.5.2017 julkaistussa julkilausumassa. Kokouksen pääteeman – vapautettu Jumalan armosta – yleiskokous totesi merkitsevän sekä lahjaa että tehtävää: Jumalan armon vapauttamien tehtävä on auttaa lähimmäistä ja jakaa voimavaroja mahdollisuuksien mukaan.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon delegaatiota johtanut arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa, että niin kokouksen pääteema kuin alateematkin, ”ihminen, luomakunta ja pelastus - ei kaupan”, sopivat kirkkojen identiteettiin riippumatta siitä, mistä kokoukseen oli tultu.

Mäkinen näkee Namibian kokouksen merkityksen siinä, että se kokosi yhteen erilaiset luterilaiset narratiivit ja vahvisti näin eri tavoin eri puolilla maailmaa toteutuvaa luterilaista identiteettiä.

Sukupuolten välisessä tasa-arvossa edistystä ja haasteita

Luterilaisen maailmanliiton tekemä työ sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden hyväksi sai kiitosta kokouksen osanottajilta. Liitto pyrkii siihen, että pappeus ei olisi sukupuolisidonnaista. Tällä hetkellä 119 jäsenkirkkoa vihkii sekä miehiä että naisia papeiksi.

Yleiskokous tuomitsi julkilausumassaan naisiin kohdistuvan väkivallan. Maailmanlaajuisesti yksi kolmesta naisesta joutuu sukupuolensa vuoksi väkivallan uhriksi.

”On kiinnostavaa, että kun olemme täällä kuulleet rajuja kertomuksia eri puolilta maailmaa, olen tunnistanut samaan aikaan sukupuoleen liittyviä kysymyksiä, jotka ovat myös meidän kirkossamme ja yhteiskunnassamme läsnä. Meilläkin Suomessa sukupuolittuneisuus ja siihen liittyvä vallankäyttö saattaa olla näkyvää tai pinnanalaista”, arkkipiispa Kari Mäkinen toteaa.

Eriarvoistavista järjestelmistä on puhuttava

Kokouksen julkilausumassa nostettiin esiin myös ne 65 miljoonaa ihmistä, jotka elävät vailla vakituista asuinpaikkaa. Maailmanliitto pitää tärkeänä pakolaisten ja siirtolaisten auttamista. Liitto pyrkii tukemaan jäsenkirkkojaan, jotta ne voisivat kehittää mahdollisuuksiaan ottaa vastaan pakolaisia ja tukea heitä.

Julkilausumassa todettiin, että eriarvoistumisen mahdollistavista järjestelmistä ja rasismista on puhuttava. Esimerkiksi äärimmäistä köyhyyttä vastaan työskennellään jatkuvasti, mutta silti maailman kahdeksalla rikkaimmalla ihmisellä on yhtä paljon varallisuutta kuin koko köyhimmällä kolmanneksella maailman väestöstä.

Yleiskokous kiinnitti huomiota myös ihmiskunnan kestämättömäksi käyvään elämäntapaan. Ihmisten kulutustottumukset vaatisivat globaalisti 1,6 maapallon verran luonnovaroja. Julkilausumassa muistutettiin, että ihmisen tulee kantaa vastuunsa luomakunnasta viljelemällä ja varjelemalla sitä.

Vuonna 1947 perustettu Luterilainen maailmanliitto edustaa yli 74 miljoonaa luterilaista 98 maassa, ja siihen kuuluu 145 jäsenkirkkoa.

Lisätiedot:

Kimmo Kääriäinen, kirkon ulkoasiainosaston johtaja, kimmo.kaarianen@evl.fi, p. 040 522 1464
Yleiskokouksen verkkosivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä