Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Maailman luterilaiset kirkot kokoontuvat Namibiassa

Julkaistu 10.05.2017

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous on käynnistynyt 10.5.2017 Namibian Windhoekissa. 

Liiton puheenjohtaja, piispa Munib A. Younan nosti avajaispuheessaan esiin tämän päivän globaaleja haasteita ja kirkkoyhteisön mahdollisia vastauksia niihin. Hän muistutti Pyhän Hengen julistavan, että Jumala ei unohda heitä, jotka ovat joutuneet syrjään yhteiskunnassa.

Piispa Younan kannusti kirkkoyhteisöä jatkuvaan reformaatioon

Piispa Younan rohkaisi puheessaan maailmanlaajan kirkkoyhteisön jäseniä tavoittelemaan samaa kuin Martti Luther 500 vuotta aiemmin: uudistamaan ja uudelleenrakentamaan kirkkoa katumuksen hengessä ja uskollisena evankeliumille. Kokouksen pääteema, Jumalan armon vapauttamat, nousee Martti Lutherin käynnistämän reformaation ydinkohdista.

Younan pohti myös ekumeniaa ja uskontojen kohtaamista. Hän toivoi luterilaisten ja katolilaisten lupaavasti alkaneen ”ekumeeniseen kevään” jatkuvan uusin läpimurroin. Younan rohkaisi luterilaisia myös kyseenalaistamaan Lutherin ajatuksia, vaikka Lutherin selkeä teologia armosta uskon kautta vastaanotetaankin kiitollisena. Maailmanliito on jo ottanut merkittäviä askeleita poispäin Lutherin jyrkästä tuomiosta katolista kirkkoa kohtaan ja sanoutunut irti hänen kirjoituksistaan juutalaisista ja juutalaisuudesta.

”Yhteisön tulisi myös todeta ääneen olevansa eri mieltä Lutherin islamia ja muslimeja käsittelevien kirjoitusten kanssa”, Younan sanoi. Itsekriittinen lähestymistapa voi hänen mukaansa auttaa taistelussa uskontovihamielisyyttä ja ääriajattelua vastaan.

Arkkipiispa Mäkinen piti piispa Younanin avajaispuhetta vahvana tilannekuvauksena

Arkkipiispa Kari Mäkinen luonnehti piispa Younanin puhetta voimakkaaksi ja vahvaksi, jossa kuvattiin Luterilaisen maailmanliiton kommunion tämän hetken tilannetta.

"Younan kuvasi sen muutosta ja taustalla olevia historiallisia tosiasioita ja nosti hienosti esiin, miten historian tunnistaminen ja tunnustaminen on välttämätöntä tulevaisuuden kannalta. Siihen liittyy myös kommunion sisäisten valtasuhteiden tunnustaminen ja tunnistaminen", arkkipiispa Mäkinen sanoi.

"Mietin myös Younanin puhetta oman kirkkomme roolista käsin. Younan kehotti kirkkoja olemaan moraalisen perustan rakentajina ja profeetallisena äänenä tilanteessa, jossa monella tavalla uskontoja käytetään hyväksi. Younan korosti, että nyt on oikeastaan kirkkojen momentum", arkkipiispa Mäkinen jatkoi.

Mm. Suomen lähetysseura ja Kirkon ulkomaanapu mukana Namibiassa

Luterilaisen maailmanliiton yleiskokous pidetään Namibian Windhoekissa 10.–16.5. Kokouksen teemat noustavat esiin ajankohtaisia aiheita, kuten ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet.

Suomesta evankelis-luterilaisen kirkon virallisen delegaation lisäksi kokouksessa on mukana muun muassa Suomen lähetysseuran, Kirkon ulkomaanavun sekä Medialähetys Sanansaattajien (Sansa) edustajia.

Suomen Lähetysseuralla on kattava yhteistyösopimus Luterilaisen maailmanliiton kanssa. Lähetysseura on ollut perustamassa yhdeksää Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkoa, ja se on tehnyt työtä Namibiassa yli 140 vuotta, kaikkiaan 500 suomalaisen lähetystyöntekijän voimin.

Kirkon Ulkomaanapu perustettiin 70 vuotta sitten Luterilaisen maailmanliiton suomalaiseksi kansalliskomiteaksi. Luterilainen maailmanliitto on Kirkon Ulkomaanavun suurin ohjelmia toteuttava kumppani. Kirkon Ulkomaanapu tukee maailmanliiton pitkäkestoisia kehitysohjelmia yli kymmenessä maassa, ja lisäksi järjestö on Ulkomaanavun merkittävä humanitaarisen avun kumppani.

Sansa ja Luterilainen maailmanliitto ovat tehneet yhteistyötä yli 40 vuotta; sopimuskumppanuus koskee erityisesti Aasian ja Afrikan luterilaisten kirkkojen viestintä- ja mediatyön tukemista.

Lisätiedot:  
Kimmo Kääriäinen, kirkon ulkoasiainosaston johtaja, p. 040 522 1464
Yleiskokouksen verkkosivutLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Kokouksen videostriimien aikataulut Linkki avautuu uudessa välilehdessä