Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

Piispa Kaarlo Kalliala tapaa paavi Franciscuksen Roomassa

Julkaistu 11.01.2017

Turun piispa Kaarlo Kalliala, piispa Teemu Sippo SCJ sekä metropoliitta Elia seurueineen tapaavat paavi Franciscuksen Pyhän Henrikin päivänä 19.1.2017 Vatikaanissa. Tapahtuma on osa kristittyjen ykseyden ekumeenista rukousviikkoa, jota vietetään vuosittain 18.−25.1.

Joka tammikuu yksi Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispoista matkustaa kristittyjen ykseyden rukousviikon aikana Roomaan yhdessä katolisen kirkon sekä ortodoksisen kirkon piispan kanssa. Ohjelmaan kuuluvat ekumeeniset jumalanpalvelukset, tutustuminen katolisen kirkon toimintaan ja paavin yksityisvastaanotto. Tämän vuoden vierailu on järjestyksessään jo 32.

”Entisenä merimiespappina ja diakoniajohtajana minua on viehättänyt paavi Franciscuksen mutkaton tapa hoitaa virkaansa ja kiinnittää huomiotamme niihin ihmisiin, jotka tarvitsevat apua ja tukea. Hän muistuttaa kaikkia kristittyjä siitä, että Kristus-uskon kuuluu muuttaa sekä itse kunkin elämää että maailmaa armeliaammaksi, elettävämmäksi ja reilummaksi”, piispa Kalliala sanoo.

Piispat mukana Henrikinpäivän messussa

Piispat Kaarlo Kalliala ja Teemu Sippo toimittavat Henrikinpäivän ekumeenisen messun Santa Maria Sopra Minervan kappelissa 19. tammikuuta. Messussa laulaa Turun tuomiokirkon kamarikuoro Cappella Cathedralis. Ekumeenista jumalanpalvelusta on vietetty vuodesta 1985 lähtien.

”Nuoruudessani elettiin ekumenian korkeasuhdannetta, mutta sittemmin into on palanut jonkin verran pienemmällä, vaikkakin tasaisella liekillä. Kuten kolmen piispan yhteisestä retkestä näkyy, Suomessa me emme pidä jännitteitä yllä.”

”Reformaation merkkivuonna nousevat esiin erityisesti katolisen kirkon ja luterilaisten kirkkojen suhteet. Yhteinen rukouspalvelus lokakuun lopussa Lundissa osoitti, että halu syvempään yhteyteen on voimakas. Omalta osaltani näen tämänkin vierailun siinä valossa”, Kalliala toteaa.

Matkan ohjelmaan kuuluvat myös ekumeeninen vesper Rooman saksalaisessa luterilaisessa kirkossa sekä ekumeeniseen vesper Pyhän Birgitan sisarten kirkossa, jossa vesperin toimittamiseen osallistuvat kardinaali Kurt Koch, piispa Teemu Sippo, metropoliitta Elia ja piispa Kaarlo Kalliala.

Uskontodialogitapaaminen ja Suomi100 -juhlavuoden seminaari

Nyt ensimmäistä kertaa piispojen ohjelmaan kuuluu myös vierailu Vatikaanin uskontodialogineuvostossa.

”Maailmassa näyttää olevan enemmän kuin kylliksi sellaista kulttuurien kamppailua, jota Samuel P. Huntington 1996 kuvasi kirjassaan Clash of Civilizations. Kun uskonto on kulttuurin ydintä, sillä usein yritetään oikeuttaa valtapyrkimyksiä ja jopa väkivaltaa. Uskontojen välinen kohtaaminen ja keskustelu toimivat tätä vastaan”, piispa Kalliala sanoo.

Suomen kirkkojen ekumeeninen delegaatio osallistuu lisäksi Suomen Rooman-instituutin järjestämään kansainväliseen seminaariin Villa Lantessa. Kristinuskolla, sen muutoksilla ja kirjallisen kulttuurin kehityksellä oli erityisen tärkeä merkitys Suomen ja suomalaisten identiteettien muotoutumisessa.

”Luterilainen kirkkomme ei katso piispojensa jatkumon alkavan vasta omasta reformaattoristamme Mikael Agricolasta, niin paljon kuin häntä kunnioitammekin. Niin kuin paavi istuu ”Pietarin istuimella”, oma arkkipiispamme on ”Henrikin istuimen” 55. haltija. Yhtä aikaa kuin kirkkomme elää ajassaan, se pitää kiinni jatkuvuudesta aina apostoleihin ja itse Kristukseen saakka”, piispa Kalliala muistuttaa.

***

Piispa Henrik oli Suomen ensimmäinen piispa ja marttyyri. Hänet surmattiin perimätiedon mukaan vuonna 1156. Piispa Henrik haudattiin Nousiaisiin, josta tuli Suomen kirkollisen elämän keskus. Myöhemmin hänen luunsa siirrettiin Turun tuomiokirkkoon. Tästä siirtopäivästä tuli Henrikin muistopäivä, jota vietetään 18.6. Toista Henrikin muistopäivää vietetään Henrikin surmaamisen muistoksi 19.1.

Lisätietoja:

Piispa Kallialan erityisavustaja Mari Leppänen, p. 050 354 3248, mari.leppanen@evl.fi

Ekumeeninen rukousviikkoLinkki avautuu uudessa välilehdessä