Hyppää sisältöön
Kirkon tiedotearkisto

80 prosenttia seurakuntatalouksista sai edellisvuotta vähemmän verotuloja

Julkaistu 04.01.2017

Kirkollisveroja tilitettiin 890,1 miljoonaa euroa vuonna 2016. Määrä väheni 15,8 miljoonalla eurolla eli 1,8 prosentilla vuodesta 2015. Kaikkiaan 80 prosenttia seurakuntatalouksista sai edellisvuotta vähemmän verotuloja. Seurakuntataloudella tarkoitetaan itsenäisiä seurakuntia ja seurakuntayhtymiä.

Edellisvuotta enemmän kirkollisveroja sai 57 seurakuntataloutta. Suurinta kasvua verotuloissa tapahtui Jokioisten, Inkoon ja Teuvan seurakunnissa, jotka korottivat veroprosenttiaan vuoteen 2015 verrattuna. Kirkollisverot vähenivät puolestaan eniten Merikarvian, Kyyjärven, Valtimon ja Rääkkylän seurakunnissa.

Suurista seurakuntayhtymistä verotulot kasvoivat Helsingissä, Espoossa sekä Turussa ja vähenivät Tampereella, Oulussa sekä Vantaalla.

Seurakunnat saivat lakisääteistä valtionrahoitusta 114 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 alusta alkaen valtionrahoitus on korvannut valtion aiemmin myöntämän yhteisöverotuoton. Seurakunnille tilitettiin viime vuoden aikana kuitenkin 18,3 miljoonaa euroa yhteisöveroja, jotka olivat kertyneet verovuodelta 2015 tai aikaisemmilta vuosilta.

Kirkollisveroprosentit pysyvät ennallaan vuonna 2017

Enemmistö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista pitää kirkollisveroprosenttinsa ennallaan vuonna 2017. Vain 13 seurakuntataloutta on korottanut veroprosenttiaan vuodenvaihteessa. Yksikään seurakunta tai seurakuntayhtymä ei laskenut veroprosenttiaan.

Vuonna 2017 kirkollisvero on seurakunnasta riippuen 1-2 prosenttia. Pienintä eli 1 prosentin tuloveroa peritään viime vuoden tapaan Turun ja Kaarinan, Helsingin, Espoon, Vantaan sekä Kauniaisten seurakuntayhtymissä sekä Porvoon hiippakuntaan kuuluvissa Olaus Petrin seurakunnassa ja Saksalaisessa seurakunnassa.

Seurakuntia on tasan 400

Vuoden alussa tapahtuneiden seurakuntaliitosten myötä seurakuntien määrä on laskenut kahdeksalla viime vuoden 408 seurakunnasta. Näin ollen vuonna 2017 evankelis-luterilaisia seurakuntia on tasan 400 ja seurakuntatalouksia 279.

Seurakuntaliitokset hiippakunnittain 1.1.2017 alkaen: 

Turun arkkihiippakunta

Oripään seurakunta lakkautetaan ja liitetään Pöytyän seurakuntaan. Seurakunnan alueena on Oripään kunnan ja Pöytyän kunnan alue. Laajentuneen seurakunnan nimenä on Pöytyän seurakunta.

Luvian seurakunta lakkautetaan ja liitetään Eurajoen seurakuntaan. Laajentuneen seurakunnan alueena on Eurajoen kunnan alue. Seurakunnan nimenä on Eurajoen seurakunta.

Tampereen hiippakunta

Padasjoen, Kärkölän ja Kuhmoisten seurakunnat lakkautetaan ja liitetään Hollolan seurakuntaan. Laajentuneen seurakunnan alueena on Kuhmoisten kunnan, Kärkölän kunnan, Padasjoen kunnan ja Hollolan kunnan alue. Laajentuneen seurakunnan nimenä on Hollolan seurakunta.

Mikkelin hiippakunta

Kotkan, Kymin, Langinkosken seurakunnat ja Kotka-Kymin seurakuntayhtymä lakkautetaan. Tilalle perustetaan uusi Kotka-Kymin seurakunta, jonka alueena on Kotkan kaupunki.

Kuopion hiippakunta

Rääkkylän seurakunta lakkautetaan ja liitetään Kiteen seurakuntaan. Seurakunnan alueena on Rääkkylän kunnan ja Kiteen kaupungin alue.

 

Lisätiedot:

Tiedot vuoden 2016 verotilityksistä ja kirkollisveroprosenteista 2017, Sakasti-palveluLinkki avautuu uudessa välilehdessä
Seurakunnat vuonna 2017, Sakasti-palveluLinkki avautuu uudessa välilehdessä