Äidin työllistymisellä koulutus lapsille

Suka Maya Thing, nuori 23-vuotias äiti, on malliesimerkki pärjäävästä nepalilaisnaisesta. Hän oli vain 16-vuotias avioituessaan.
Monien muiden köyhän Sindhulin alueen miesten tapaan myös Suka Mayan puoliso joutui lähtemään siirtotyöläiseksi elättääkseen perheensä. Omalta kotiseudulta ansioita ei löytynyt. Kouluttamattomien siirtotyöläisten ansiot ovat epävarmoja ja loppuvat välillä kokonaan. Suka Maya toteaa, että aviomies on onnistunut lähettämään perheelleen vain niukasti rahaa.
Suka Mayan vaatimaton koti on korkealla joen töyräällä. Kylään kuljetaan jokiuomaa pitkin, ja sadeaikana kylä jää mottiin. Talosta on kaunis vehreä maisema joelle ja riisipelloille. Kaskaat sirittävät, kukko kiekuu, vapaat kanat kaakattavat. Mutta kaunis maisema ei elätä.
"Perheessämme on kuusi jäsentä, vanhat appivanhemmat, 5-vuotias Aahis-poikani ja 3-vuotias tytär, Anchal. Olen yksinhuoltaja, koska mieheni on joutunut lähtemään töiden perässä Dubaihin. Olen vastuussa koko taloudestamme."
Osuuskunta avasi mahdollisuuden toimeentuloon
Suka Maya on jäsen osuuskunnassa, jonka Kirkon Ulkomaanapu perusti yhteistyönä alueelle vuonna 2017. Liityttyään osuuskuntaan Suka Maya osallistui aluksi 45 päivän kurssille, jossa sai koulutuksen huonekalujen ja käyttötarvikkeiden tekoon bambumateriaalista. Nyt yritteliäs äiti valmistaa kotonaan muun muassa tuoleja, jakkaroita ja riisivakkoja. Ne tekevät hyvin kauppansa.
"Kun osuuskunta perustettiin, olin vakuuttunut sen mahdollisuuksista ja yritin innostaa kaikkia muitakin mukaan. Kylässämme kaikki saavat elantonsa viljelystä. Nyt kun olen aloittanut bambutöiden punomisen, elämässäni on tapahtunut valtaisa muutos. Ennen minun piti pyytää rahaa appivanhemmiltani tai mieheltäni kaikkeen, nyt olen pystynyt käyttämään omia tienistejäni. Alussa sain osuuskunnalta punontaan tarvittavat tarvikkeet, nykyään pystyn ostamaan ne itse."
Suka Mayan esikoinen aloitti syksyllä 2019 koulun 20 minuutin kävelymatkan päässä. Koska tietä ei ole, hän kulkee koulumatkat jokiuomaa pitkin. Sadeaikana reitti on hankala ja vaarallinen. Jos virta on kova, kouluun ei uskalla mennä.
"Bambuyrittäjyys on tehnyt hyvää lapsilleni ja muille samaan työtä tekevien naisten lapsille. Olin onnekas, kun pääsin kurssille. Pystyn hankkimaan appivanhempieni lääkkeet ja pojalleni koulutarvikkeet. Teen niin paljon töitä kuin ikinä pystyn, jotta lapseni saavat koulutuksen ja voivat valita ammattinsa itse."
Naisasianaisena hän jatkaa: "Yhteiskunnassamme naisen asema on huono. Jos tyttärestäni tulisi alistettujen naisten ääni, olisin tosi onnellinen. Ei saisi olla eri roolia miehille ja naisille, kaikkia pitäisi kohdella tasa-arvoisesti".
Yhteisvastuu 2020 tukee vanhemmuutta
Yhteisvastuukeräyksen tuotosta 60 % käytetään kehitysmaiden ihmisten auttamiseen. Tänä vuonna tuki keskittyy vanhemmuutta tukeviin toimenpiteisiin, esimerkiksi naisten ja äitien koulutukseen ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamiseen.
Työtä tehdään muun muassa toistuvista maanjäristyksistä, tulvista ja maanvyörymistä kärsivässä Nepalissa, jossa neljännes väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella. Avun vie perille Kirkon UlkomaanapuLinkki avautuu uudessa välilehdessä.
Loput 40 % keräysvaroista ohjataan vanhemmuuden matalan kynnyksen tukeen Suomessa. Yhteistyökumppaneina ovat Mannerheimin LastensuojeluliittoLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Pelastakaa Lapset ryLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja seurakunnat kautta maan.
Lisätiedot ja lahjoitukset: yhteisvastuu.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä