Brutaalia pahuutta vastaan

Denis Mukwege on kongolainen naistentautien lääkäri ja ihmisoikeusaktivisti, joka antaa äänen heille, joita maailma ei muuten kuuntele. Hän puhuu niiden lasten ja naisten puolesta, jotka ovat joutuneet barbaarisen seksuaalisen väkivallan kohteiksi konfliktitilanteissa. Mukwege oli pääpuhujana Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksessa torstaina 11.5.2017 Namibiassa Windhoekissa.
”Tulin kosketuksiin jo kahdeksanvuotiaana sellaisten ihmisten kanssa, joilla ei ole ääntä maailmassamme. Olin mukana, kun pastori-isäni rukoili sairaiden puolesta. Kysyin silloin häneltä, miksei hän antanut potilaille lääkettä. Isä vastasi, ettei hän ollut lääkäri vaan pappi”, Mukwege kertoi.
Mukwege löysi kutsumuksensa tuona hetkenä. Hänestä tuli naistentautien ja synnytysopin lääkäri ja tänään hän auttaa seksuaalisen väkivallan uhreja sekä lääkärinä että rukouksin. Hän on auttanut lukemattomia raiskattuja naisia ja joutunut kohtaamaan paljon lapsia, jotka on raiskattu, nuorimmat vain 7 kuukauden ikäisinä.
”Voitte vain kuvitella, mitä se tekee näiden lasten keholle.”
Kongon sodan aikana miljoonia naisia raiskattiin systemaattisesti. Kaikki naiset raiskattiin.
”Mutta seksuaalista väkivaltaa ei tapahdu vain Afrikassa, vaan ympäri maailmaa”, Mukwege muistutti.
”Systemaattisia raiskauksia on käytetty sota-aseena, jotta vihollista voitaisiin nöyryyttää. Me olemme kyenneet kansainvälisesti tuomitsemaan kemikaalisten aseiden käytön. Miksi emme ole tuominneet samalla tavoin raiskauksia? Miten voimme hyväksyä tällaisen raakuuden 2000-luvulla”, hän kysyi.
”Jätän leikkaussalin aina silloin tällöin, jotta voin kertoa maailmalle tästä kärsimyksestä. Se kohtaa lähimmäisiämme, vertaisiamme, sisariamme, äitejämme ja tyttäriämme”, Mukwege sanoi.
Haavoittuvaiset tytöt ja naiset
Suomen delegaation jäsen, pastori ja Kuopion piispan sihteeri Hanna Lehto oli odottanut LML:n yleiskokouksessa eniten juuri Denis Mukwegen puheenvuoroa.
”Tämä puheenvuoro oli todella tärkeä. Mukwege antoi konkreettisia esimerkkejä siitä, mitä tälle sanoinkuvaamattoman kipeälle asialle voidaan tehdä. Kaikki Mukwegen mainitsema konkretia on tärkeää, kuten turvatalot, klinikat ja seksuaalivalistus, jotta voimme nähdä muutoksen tapahtuvan”, Lehto sanoi.
”Olen itse neljän tyttären äiti. Naisena ja äitinä näen ja tiedän, kuinka haavoittuvaisia tytöt ja naiset ovat. Miten tuskallista on, kun haavoittuvaisuutta käytetään pahasti hyväksi”, Lehto sanoo.
Mukwege julisti, että kirkolla on profeetallinen tehtävä tuoda pahuutta valoon ja tuomita se.
”Meillä on velvollisuus työskennellä kaikilla yhteiskunnan alueilla ja saada aikaan lakeja ja mekanismeja, jotka mahdollistavat naisten vapauttamisen ja voimaantumisen.”
”Meidän tulee Lutherin perillisinä ajaa pois maailmaa riivaava demoninen machokulttuuri, jotta naiset ja lapset, jotka ovat joutuneet barbaarisen seksuaalisen väkivallan uhreiksi, voivat kokea Jumalan hallintavallan elämässään”, Mukwege sanoi.
Kaikilla on ihmisarvo
Hanna Lehdossa Mukwegen vahva puheenvuoro nosti paljon ajatuksia ja tunteita pintaan.
”Ajattelen, että me joilla asiat on melko hyvin, voimme rohkaista veljiämme ja sisariamme toimimaan sen hyväksi, että ymmärtäisimme kaikilla ihmisillä olevan ihmisarvon. Se ei ole mitattava määre, vaan jokaisella ihmisellä todella on ihmisarvo.”
”Lisäksi Suomen tilanteessa ajattelen juuri nyt, miten tärkeää seksuaalivalistuksen antaminen nuorille on. Meidän täytyy osata antaa sitä oikealla tavalla esimerkiksi rippikouluissa. Seksuaalisuus on tärkeä ja kiinnostava asia myös rippikoululaisten mielestä”, Lehto päättää.
Thursdays in Black -kuvasta: Pukeudu mustaan torstaisin –kampanja murtaa sitä hiljaisuutta joka ympäröi naisten ja lasten kokemaa väkivaltaa.