Piispat Kalliala ja Vikström vetoavat humanitaarisen suojelun puolesta

Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala ja Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström muistuttavat, että Kristuksen seuraaminen merkitsee toisten ihmisten kärsimysten kantamista. Kallialan ja Vikströmin kirjoitus julkaistiin kiirastorstaina Turun Sanomissa ja Hufvudstadsbladetissa.
Piispat Kaarlo Kalliala ja Brjörn Vikström näkevät, että suomalaisessa yhteiskunnassa moni kokee tällä hetkellä olevansa auttamattomassa umpikujassa. Esimerkiksi työn ja koulutuksen puute ja toimeentulotulotuen ongelmat aiheuttavat toivottomuutta. Erityisen suojattomia ovat piispojen mielestä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet turvapaikanhakijat.
”Kaikkien heidän asiansa on meidän kaikkien asia”, Kalliala ja Vikström kirjoittavat.
”Kun kristitty tällä piinaviikolla seuraa pitkäperjantaihin päätyvää Kristuksen kärsimystietä, hän kokee Kristuksen olevan erityisellä tavalla läsnä jokaisessa kärsivässä lähimmäisessä. Kristuksen seuraaminen merkitsee toisten kärsimysten kantamista, ja kristillinen rakkaus on toisen ihmisen pyyteetöntä auttamista konkreettisin teoin kunkin ihmisen tarpeen mukaisesti.”
”Väliaikaisten oleskelulupien myöntämistä tarpeen harkita”
Piispat Kalliala ja Vikström muistuttavat, että vuonna 2015 tehdyn lainmuutoksen jälkeen Suomessa ei enää ole myönnetty väliaikaisia oleskelulupia humanitaarisin perustein eli esimerkiksi turvapaikanhakijan kotimaan heikon turvallisuustilanteen vuoksi. Tämä on luonut toivottomuutta ja epätoivoa, joka altistaa itsetuhoisuudelle ja voi purkautua myös väkivaltaisuutena ulospäin.
Myös vastaanottokeskuksien ilmapiiri on nopeasti huonontunut. Samaan aikaan yksittäiset viranomaiset ovat joutuneet ahtaalle, kun luottamus viranomaisten kykyyn tunnistaa turvapaikkaa tarvitsevat ihmiset on ohentunut.
”Onkin tarpeen harkita, eikö väliaikaisten oleskelulupien myöntäminen olisikin kaikkien edun mukaista”, Kalliala ja Vikström kirjoittavat.
He peräänkuuluttavat myös avoimempaa ja monipuolisempaa keskustelua maahanmuuttoviranomaisten, kansalaisjärjestöjen, ministeriöiden ja poliittisten päättäjien kesken. Tätä tarvitaan luottamuksen rakentamiseksi.
”Luottamus on keskeinen suomalaista yhteiskuntaa ja yhteiskuntarauhaa ylläpitävä tekijä, jota on syytä kaikin keinoin tukea ja varjella.”
Kultainen sääntö velvoittaa
Kalliala ja Vikström nostavat esiin Vuorisaarnan etiikan ja Kultaisen säännön: ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.”
”Vastaavissa tilanteissa jokainen meistä toivoisi, että häntä auttaisi ja suojelisi suomalainen oikeusvaltio ja luottamusyhteiskunta.”
”Itsenäisyyden juhlavuoden tunnus on Yhdessä. Tämä tarkoittaa sitä, että me sanomme toinen toisillemme ja kaikille tässä maassa: ”Et ole yksin, me emme jätä sinua pulaan.” Kristittyä tähän vastuun ottamiseen velvoittaa Kristuksen samastuminen kaikkiin koville joutuneisiin niin lähipiirissä kuin sen ulkopuolellakin.”
Katso koko kirjoitus Turun Sanomista